A A+ A++

Lecznicza moc pszczół została doceniona w medycynie naturalnej już – prawdopodobnie – w starożytności.
Nieocenione, pozytywne działanie na ludzki organizm przypisuje się nie tylko różnym rodzajom miodu, ale również pyłkowi kwiatowemu, woskowi pszczelemu czy mleczku. Ukojenie w tych produktach znajdzie zarówno skóra, jak i większość wewnętrznych organów człowieka.

Pszczoła: największy sprzymierzeniec ludzkiego zdrowia
– Wszystko, co jest produkowane przez pszczoły, pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. To właśnie pszczoły są podstawą funkcjonowania świata i przyrody, dlatego nie może być inaczej również w przypadku wpływu ich działania na człowieka – wyjaśnia nam Kamil Kuzioła, który jest pasjonatem pszczelarstwa i od dziecka pomaga rodzicom w prowadzeniu pasieki w okolicach Rychlik.

Miód na serce

Zwłaszcza wielokwiatowy, który wzmacnia naczynia krwionośne, chroni je i łagodzi dolegliwości dróg oddechowych. Z kolei miód lipowy pomoże w walce z przeziębieniem, działając napotnie i wykrztuśnie. Miodem akacjowym dobrze jest wspomagać leczenie chorób układu trawiennego. Spadziowy pomoże przy stanach nerwicowych i zaparciach. Miód wrzosowy ochroni u mężczyzn prostatę. Gryczany z kolei uzupełni niedobory żelaza i zmniejszy ryzyko wystąpienia miażdżycy.
To tylko niektóre z dobroczynnych wartości złotego, naturalnego lekarstwa.

Pyłek kwiatowy

Advertisement

Zbierany z kwiatostanów w postaci drobnych kuleczek jest skarbnicą nieocenionych wartości odżywczych. Bogaty m.in. w białka, aminokwasy, witaminy, kwasy tłuszczowe wpłynie korzystnie na pracę całego organizmu. Dzięki temu poprawi się samopoczucie i kondycja, zwiększy apetyt, a osoby z nadprogramowymi kilogramami łatwiej się ich pozbędą. Spożywanie pyłku kwiatowego poprawi jakość krwi i oczyści ciało ze zbędnych toksyn.

Wosk pszczeli

Od dawna stosowany jest m.in. w kosmetykach, ze względu na właściwości wspomagające regenerację skóry. Nieoceniony jest również jego pozytywny wpływ przy leczeniu m.in. artretyzmu czy schorzeń reumatycznych. Bez wątpienia wzmocni również dziąsła i wesprze układ odpornościowy. Zawarte w nim flawonoidy działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo.

Pierzga

Polecana szczególnie w okresie przeziębień, gdyż znana jest ze swojej zdolności do regeneracji ludzkiego organizmu. Poprawia samopoczucie już po kilkunastu dniach stosowania. Pomaga dojść do siebie pacjentom po operacjach. Świetnie radzi sobie również ze stanami przewlekłego zmęczenia bądź w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego.

Advertisement

Propolis (kit pszczeli)

Podobnie jak wosk pszczeli, wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego sprawdzi się m.in. w leczeniu stanów zapalnych w obrębie jamy ustnej. Poradzi sobie również z trądzikiem, ranami skórnymi oraz łagodzeniem oparzeń.

Jad pszczeli

Choć brzmi groźnie, bo użądlenie pszczoły nie jest niczym przyjemnym, jad tych owadów stosowany jest m.in. w kosmetyce. To za sprawą działania antyseptycznego i przeciwzapalnego. Pod kontrolą specjalisty pomoże też w leczeniu problemów z układem kostnym. Jego działanie chwalą sobie również pacjenci z nadciśnieniem i zaburzeniami układu oddechowego, np. astmą.

Uloterapia

Advertisement

Inhalacja powietrzem ulowym to innowacyjna metoda polegająca na przebywaniu w zabezpieczonym, pszczelim ulu. Wykorzystywana do tego, specyficzna woń miodu ma dobroczynny wpływ na wszystkie układy człowieka – od nerwowego przez sercowo- naczyniowy aż po oddechowy. Tego typu kurację oferuje również rodzinna pasieka Kuziołów.

– Stosowanie uloterapii wskazane jest m.in. w przypadkach chronicznego zmęczenia, chorób układu nerwowego, nawet tak skomplikowanych, jak stwardnienie rozsiane czy porażenie mózgowe. Coraz chętniej z inhalacji korzystają też sportowcy oraz osoby, które chcą profilaktycznie zadbać o swoje zdrowie i poprawić samopoczucie – wyjaśnia pasjonat.

Koszt jednego seansu to 10-20 zł od osoby, jednak czas trwania ustalany jest indywidualnie – od godziny do kilku godzin, w zależności od potrzeb.
Z apiterapii z kolei, czyli – przypomnijmy – terapii przy użyciu różnego rodzaju produktów pszczelich – można korzystać od maja do września.

News4Media/fot. iStock, archiwum prywatne

Advertisement
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułEgzamin ósmoklasisty – nie taki straszny, jak go malują
Następny artykułPOSTĘP PRAC NA BUDOWACH OBWODNIC NA WARMII I MAZURACH