A A+ A++

,,Smakuj w Rososzy” – kulturalna impreza plenerowa to cykliczne, jednodniowe wydarzenie związane z promocją Lubelszczyzny oraz poznaniem kultury regionu. Inicjatywa przyczynia się do pielęgnowania tradycji ludowych i dorobku kulturowego Województwa Lubelskiego poprzez promowanie lokalnych zwyczajów, muzyki, kulinariów, tańca i rękodzieła. Przybliża bogactwo dziedzictwa kulturowego Lubelszczyzny poprzez konkursy i zabawy, angażuje lokalną społeczność w aktywne poznawanie regionu i wpływa na budowanie więzi społecznych, jak również wspiera działalność Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z terenów wiejskich. Imprezą towarzyszącą tegorocznego turnieju Kół Gospodyń Wiejskich był Etap I – regionalny, ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Bitwa Regionów 2024, organizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Piękna pogoda w niedzielę sprzyjała zabawie i wypoczynkowi. W ramach Turnieju Kół Gospodyń Wiejskich rozstrzygnięto dwa konkursy: kulinarny oraz na najciekawszy wystrój stoiska. Poza tym wydarzenie obfitowało w atrakcje dla starszych i młodszych uczestników.  Nie zabrakło zawodów sportowych przygotowanych przez Klub Sportowy Amator Leopoldów-Rososz, oraz konkursów, w tym cieszącego się jak co roku niezwykłym zainteresowaniem konkursu w dojeniu krowy, a także szeregu atrakcji dla najmłodszych w postaci dmuchańców i zabaw z animatorami. Uczestnicy mogli również wysłuchać występów artystycznych Kół Gospodyń Wiejskich oraz artystów z Ogniska Muzycznego w Rykach. Licznie zgromadzona publiczność bawiła się doskonale podczas występu zespołu Guzowianki, który nie tylko zachwycił wykonaniem inspirowanych folklorem utworów, ale również zmobilizował zgromadzoną pod sceną publiczność do wspólnego tańca. Następnie przyszła pora na zmianę klimatu za sprawą nieco mocniejszego brzmienia utworów zespołu Crank Fly, który zaproponował publiczności nową odsłonę dobrze znanych utworów, jak również przedstawił swój autorski repertuar. Gwiazdą wieczoru była Kapela Górole, do której na scenie dołączył Starosta Rycki Dariusz Szczygielski w brawurowym wykonaniu utworu „Roża”, oraz innych piosenek zespołu. Ukoronowaniem wieczoru był pokaz fajerwerków.

W ramach wydarzenia „Smakuj w Rososzy” przeprowadzono dwa konkursy dla KGW i Stowarzyszeń z terenu Powiatu Ryckiego. W konkursie kulinarnym „Najlepsza potrawa z grzybami” oraz w konkursie na najciekawszy wystrój stoiska pn. „Stara chata” wzięła udział rekordowa liczba uczestników, blisko 30 KGW i Stowarzyszeń. Przygotowane potrawy zachwycały smakiem i pięknym wyglądem, a stoiska przystrojone na wzór starej izby z terenów Lubelszczyzny zaskakiwały pomysłowością i ilością wykorzystanych oryginalnych elementów. Komisje konkursowe miały niezwykle trudne zadanie, ostatecznie jednak wyłoniły laureatów w obu konkurencjach. 

Zgodnie z protokołem konkursu „Stara chata” na najciekawszy wystrój stoiska w nawiązaniu do tradycji Lubelszczyzny, komisja w składzie:

  • Bogna Bender – Motyka – Przewodnicząca
  • Agnieszka Drozd – Bownik
  • Monika Kalita

po obejrzeniu 27 stoisk konkursowych przyznała następujące nagrody:

Miejsce I

  • KGW w Nowej Dąbii

Miejsce II 

  • KGW w Rososzy
  • KGW „Szlacheckie Gwiazdeczki” z Grabowa Szlacheckiego

Miejsce III

  • KGW w Zawitale
  • KGW w Lendzie Ruskim

Nagrody finansowe dla Laureatów konkursu ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Rykach wręczył Starosta Rycki Dariusz Szczygielski wraz z Przewodniczącym Rady Powiatu Piotrem Łysoniem.

Zgodnie z protokołem konkursu kulinarnego „Najlepsza potrawa z grzybami”, komisja w składzie:

  • Piotr Kienig – Przewodniczący
  • Renata Bielecka – Wiceprzewodnicząca
  • Dorota Złotnicka
  • Marta Szpadzik

po degustacji 28 zgłoszonych potraw konkursowych przyznała następujące nagrody:

Miejsce I 

  • KGW „Szlacheckie Gwiazdeczki” z Grabowa Szlacheckiego – za bliny w sosie z grzybów leśnych

Miejsce II

  • KGW w Lendzie Ruskim – za zupę grzybową z krajanką makaronową
  • KGW w Bobrownikach – za polędwiczki w sosie grzybowym

Miejsce III

  • KGW w Kłoczewie – za pyzy ziemniaczane z nadzieniem z grzybów
  • KGW „Aktywne Zalesie” w Zalesiu – za Ślimaki spod lasu

Nagrody finansowe dla Laureatów konkursu ufundowane przez Lokalną Grupę Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej” wręczyli Starosta Rycki Dariusz Szczygielski oraz Pani Anna Wąsowska – Prezes Zarządu LGD.

W trakcie imprezy przedstawiono również wyniki regionalnych eliminacji w konkursie kulinarnym „Bitwa Regionów 2024”, które przedstawiały się następująco:

Miejsce I oraz nominacja do etapu wojewódzkiego:

  • KGW „Malwianki” z Kocka

Miejsce II 

  • KGW „Aktywne Zalesie” z Zalesia

Miejsce III 

  • KGW z Woli Zadybskiej

Patronat medialny nad wydarzeniem sprawowały: TVP3 Lublin, Twój Głos – Gazeta Powiatu Ryckiego, Tygodnik Echo Katolickie, FARO.TV – Internetowa Telewizja Diecezji Siedleckiej, Podlasie 24.pl – Regionalny Portal Informacyjny, Katolickie Radio Podlasie, Polskie Radio Lublin.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMostafa Salem: kurator, mówca TEDx i laureat Konkursu Paradyż Designers
Następny artykułJest dokument KPRM. Chodzi o współpracę polsko-niemiecką