A A+ A++

Jolanta Święszkowska, kierująca biurem rektora uczelni, przypomina, że badania zębów homininów wykazują, że jeszcze około 15 milionów lat temu poprzednicy ludzi żywili się głównie owocami, a więc byli frutarianami. Dotąd de facto nie ustalono ze stuprocentową pewnością, jak to się stało, że przodkowie człowieka zdecydowali się porzucić dietę roślinną i zdecydowali się jeść mięso. Jedno jest jednak pewne – przekonuje prowadząca rozmowę – że to dzięki mięsu ich mózgi mogły zacząć się powiększać i narodził się homo sapiens. Dr Piotr Karpiński opowiada o historii konserwowania mięsa solą około 5 tysięcy lat temu w czasach Sumerów. Literatura podaje, że ok. 4 tysięcy lat temu starożytni Hebrajczycy też używali soli – z Morza Martwego – do utrwalania mięsa. Wynalazcami drugiego sposobu utrwalania mięsa – wędzenia – są prawdopodobnie rdzenni Indianie z Ameryki. W rozmowie pojawiają się inne interesujące wątki, np. na temat produktów regionalnych i kumpiaka podlaskiego. Warto zapamiętać, że kindziuk z supermarketu nie przypomina swego pierwowzoru… 

 Mirosław R. Derewońko  

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułŚwiat ryb
Następny artykułZwłoki w mieszkaniu