Jolanta Święszkowska, kierująca biurem rektora uczelni, przypomina, że badania zębów homininów wykazują, że jeszcze około 15 milionów lat temu poprzednicy ludzi żywili się głównie owocami, a więc byli frutarianami. Dotąd de facto nie ustalono ze stuprocentową pewnością, jak to się stało, że przodkowie człowieka zdecydowali się porzucić dietę roślinną i zdecydowali się jeść mięso. Jedno jest jednak pewne – przekonuje prowadząca rozmowę – że to dzięki mięsu ich mózgi mogły zacząć się powiększać i narodził się homo sapiens. Dr Piotr Karpiński opowiada o historii konserwowania mięsa solą około 5 tysięcy lat temu w czasach Sumerów. Literatura podaje, że ok. 4 tysięcy lat temu starożytni Hebrajczycy też używali soli – z Morza Martwego – do utrwalania mięsa. Wynalazcami drugiego sposobu utrwalania mięsa – wędzenia – są prawdopodobnie rdzenni Indianie z Ameryki. W rozmowie pojawiają się inne interesujące wątki, np. na temat produktów regionalnych i kumpiaka podlaskiego. Warto zapamiętać, że kindziuk z supermarketu nie przypomina swego pierwowzoru…
Mirosław R. Derewońko
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS