Czerwone buraki, jabłka, czosnek i świeży majeranek to główne składniki „barszczu po gorzowsku”, który w piątkowy poranek na ryneczku GRH przy Jerzego gotowali Paweł Salamon i Krzysztof Marciniak – szefowie kuchni, restauratorzy i nauczyciele w Zespole Szkół Gastronomicznych.
Wszystko w ramach „Gotowania na straganie”, czyli jednego z punktów na świątecznej mapie w kampanii „Gorzów blisko świąt”.
Przyrządzanie barszczu rozpoczęło się przed godziną 9.00. Obaj panowie przystąpili do obierania i krojenia buraków oraz jabłek, następnie do zupy trafiła spora ilość czosnku i przypraw. To w połączeniu miało zagwarantować niepowtarzalny, gorzowski smak barszczu. Samo gotowanie trwało nieco ponad godzinę. W tym czasie mistrzowie byli do dyspozycji mieszkańców. Zarówno Paweł Salamon, jak i Krzysztof Marciniak, odpowiadali na pytania o sposób przygotowania innych wigilijnych potraw.
Degustacja barszczu cieszyła się ogromną popularnością. Po kubeczek czerwonej zupy „po gorzowsku” ustawiła się długa kolejka osób robiących zakupy na ryneczku. Do każdej porcji barszczu przygotowany był krokiet, zrobiony w ramach warsztatów zawodowych przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych.
Przy okazji wspólnego świątecznego gotowania miała miejsce premiera Gorzowskiego Słoika Jabłkowego. Przy stoiku kulinarnym można było zabrać do domu słoiczek z gorzowskim przysmakiem z renety landsberskiej, w zamian za przyniesioną na miejskie stoisko promocyjne, własnoręcznie wykonaną kartkę świąteczną.
Gorzowianie w piątek odebrali ponad 150 słoiczków. Ponownie okazja do odebrania Gorzowskiego Słoika Jabłkowego będzie podczas jarmarku bożonarodzeniowego w sobotę od godziny 14.00.
Piątkowa akcja „Gotowanie na straganie – barszcz po gorzowsku” to inicjatywa prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego Agaty Dusińskiej i Wydziału Promocji Urzędu Miasta. Podobna odbyła się na ryneczku przy Jerzego w październiku, przy okazji rozstrzygnięcia konkursu na najsmaczniejszy Gorzowski Słoik Jabłkowy.
Marta Liberkowska
Wydział Promocji i Informacji
Fot. Bartłomiej Nowosielski
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS