Chcecie odkryć prawdziwe smaki kuchni ukraińskiej? Zanurzcie się w jej bogactwo, które ma ona do zaoferowania. Zapraszamy dzisiaj na rzut okiem na kilka najpopularniejszych produktów, które właśnie z tego kraju się wywodzą.
Czerwony kawior
Nie jest to potrawa, która kojarzy się z kuchnią prostą i tanią, prawda? Zgadza się, kawior należy do najbardziej ekskluzywnych smakołyków, zarezerwowanych głównie dla najbogatszych tego świata i na wyjątkowe okazje. Zawiera cenne kwasy omega-3, witaminy A i D oraz białko, jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Trzeba Ci jednak wiedzieć, że kawiory bywają różne. To w końcu po prostu jajeczka ryby. Kawior czerwony nie zrujnuje portfela, jak bardziej ekskluzywna jego wersja, czyli kawior czarny. Dodajmy, że są też wersje nazywane złotymi i srebrnymi, a po drugiej stronie półki cenowej stoją kawiory pozyskiwane z ryb bardziej pospolitych, jak pstrągi czy dorsze. Kawior świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek czy przekąsek, a także jako elegancki prezent np. przy odwiedzinach na imprezie u znajomych.
Suszona ryba
Pozostajemy przy rybach, ale teraz w zupełnie innej wersji. To tradycyjny przekąski ukraiński, który z łatwością zyska wasze serca. Bogata w białko, witaminy z grupy B oraz fosfor, jest zdrową alternatywą dla popularnych przekąsek. Spróbujcie suszonej ryby jako dodatek do piwa, w towarzystwie przyjaciół – gwarantujemy, że nie będziecie mogli się jej oprzeć. Mówi się nawet, że jest to smak, który uzależnia. Gdy raz się polubi suszoną rybę, to naprawdę często będzie się po nią sięgać. Z drugiej strony patrząc są osoby, które raz spróbowawszy, więcej już nie będą jej chciały wziąć do ust. Ich strata.
Wędzona słonina
Nie ma Ukrainy bez sała – czyli właśnie słoniny. Wędzona, kiszona, marynowana czy nawet surowa słonina to nieodłączny element kuchni ukraińskiej, który doda charakteru każdemu daniu. Dosłownie każdemu, bo chociaż słonina kojarzy się ze skwarkami czy omastą, to na Ukrainie spotykane jest podawanie jej również na słodko… z czekoladą. Zdecydowanie nie jest to smak dla każdego, ale przecież spróbować można, prawda?
Zakończymy propozycją smaczną i bardzo, ale to bardzo zdrową. Kwas chlebowy to tradycyjny napój fermentowany, który zyskał popularność dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom. Bogaty w probiotyki, witaminy z grupy B oraz minerały, wspiera trawienie i wzmacnia układ odpornościowy. Nie tylko orzeźwi was w upalne dni, ale też dostarczy wartości odżywczych dla waszego organizmu. Kwas chlebowy jest bardzo popularny w Ukrainie, w Polsce również pojawia się czasem w marketach. Najlepszym źródłem zaopatrzenia w niego są jednak chyba sklepy wysyłkowe z żywnością ukraińską, jak Best-Market.pl. Co ciekawe, ten produkt bez większego trudu można zrobić samodzielnie w domu, wystarczy do tego tylko dobrej jakości chleb i trochę czasu i spokoju, by zakwas mógł sfermentować.
Gdy już pojawicie się we wspomnianym sklepie na pewno znajdziecie dla siebie jeszcze wiele ciekawych inspiracji smakowych.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS