A A+ A++

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Przyjazna Ziemia Limanowska” zaprasza w podróż kulinarną, pełną tradycyjnego smaku w otoczeniu urokliwych zakątków obszaru Beskidu Wyspowego.. Dziś trzeci film kulinarny pt. „Wołowina – antrykot z dodatkiem ziół i roślin Beskidu Wyspowego”.

Trzeci film kulinarny pn. “Wołowina – antrykot z dodatkiem ziół i roślin Beskidu Wyspowego” przeniesie nas do miejscowości Młynne położonej w Beskidzie Wyspowym na południowych zboczach góry Kamionnej oraz północnych stokach gór wchodzących w skład Pasma Łososińskiego. Tym razem film przybliży nam tradycje kulinarne dotyczące przygotowania wołowiny pochodzącej z bydła rasy polskiej czerwono – białej wpisanej na listę produktów tradycyjnych na terenie Województwa Małopolskiego. 

„Smaki Beskidzkiej Miedzy” to cykl 16 filmów kulinarnych prezentujących bogactwo tradycji kulinarnych z wykorzystaniem ziół i roślin pochodzących z pól i lasów Beskidu Wyspowego, a także naszych lokalnych produktów.

Filmy powstały w ramach projektu współpracy pn. „Skarby Beskidzkiej Miedzy” realizowanego w partnerstwie z Lokalną Grupą Działania „Dolina Raby. Jednym z głównych celów projektu współpracy było zachowanie dziedzictwa lokalnego, tradycji kulinarnych obszaru oraz wypromowanie walorów turystycznych Beskidu Wyspowego poprzez nagranie filmów kulinarnych. 

Zobacz również:

W nagraniach swoją wiedzą dzielą się:

Pan Jakub Kasiński  – laureat licznych ogólnopolskich konkursów kulinarnych oraz właściciel i szef kuchni restauracji „TARTAK“, oraz Pani Elżbieta Zając-Zbrożek – miłośniczka oraz znawczyni ziół i roślin dziko rosnących w Beskidzie Wyspowym, a także właścicielka Pracowni Twórczych Działań WYSPA SZTUKI w Szyku.

Przepisy:

STEK Z ANTRYKOTU
4 szt antrykot wołowy (każdy min. 200g)
4 ząbki czosnku
30g smalec gęsi
50g masło
świeżo zmielony pieprz- do smaku
opcjonalnie – liście chrzanu do okrycia

 SOS Z SUSKI SECHLOŃSKIEJ
2 szt czerwona cebula
100g suska sechlońska/ suszona wędzona śliwka bez pestek
2-3 goździki lub dwa kłącza kuklika pospolitego
garść owoców czerwonej porzeczki
100 ml domowe wino malinowe
1 łyżka smalec gęsi

SOS ZIOŁOWY
200 ml jogurtu Narine na mleku od czerwonej polskiej/jogurt naturalny- opcjonalnie/
1 ząbek czosnku
mieszanka dowolnych ziół, np.: szczypiorek , mięta , nostrzyk żółty, krwawnik pospolity, ostrożeń warzywny (czarcie żebro), szczawik polny /szczaw
sól do smaku

WARZYWA PIECZONE
1 szt. pietruszka
1 szt marchew
4 szt ziemniak
3 szt papryka kolorowa
8 szt pieczarki
2 szt cebula
2 ząbki czosnku
smalec gęsi
sól , pieprz do smaku
garść ziół, np.: lebiodka pospolita, mięta , bylica boże drzewko, czosnaczek pospolity, kwiaty pasternaku zwyczajnego 

ZIOŁOWE PESTO
dwie garści ziół w dowolnych proporcjach, np.:
mięta pieprzowa
podagrycznik pospolity
lebiodka pospolita
listki dzikiej marchwi
ostrożeń warzywny (czarcie żebro)
młode liście chrzanu
szczypiorek 2-3 łyżki
50 ml owocowego wina
olej konopny

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJuż są! Oszuści internetowi na 800+
Następny artykułOSP Lubiaszów w KSRG