Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Przyjazna Ziemia Limanowska” zaprasza w podróż kulinarną, pełną tradycyjnego smaku w otoczeniu urokliwych zakątków obszaru Beskidu Wyspowego i Pogórza Wiśnickiego.
Dwunasty film kulinarny pn. „Świąteczny karp z Beskidu Wyspowego” został nagrany na terenie obiektu Restauracja Łowisko Wieniec w gminie Gdów. Tym razem w filmie zaprezentujemy sposób na przygotowanie karpia.
„Smaki Beskidzkiej Miedzy” to cykl 16 filmów kulinarnych prezentujących bogactwo tradycji kulinarnych z wykorzystaniem ziół i roślin pochodzących z pól i lasów Beskidu Wyspowego, a także naszych lokalnych produktów.
Filmy powstały w ramach projektu współpracy pn. „Skarby Beskidzkiej Miedzy” realizowanego w partnerstwie z Lokalną Grupą Działania „Dolina Raby. Jednym z głównych celów projektu współpracy było zachowanie dziedzictwa lokalnego, tradycji kulinarnych obszaru oraz wypromowanie walorów turystycznych Beskidu Wyspowego poprzez nagranie filmów kulinarnych.
Zobacz również:
W nagraniach swoją wiedzą dzielą się:
Jakub Kasiński – laureat licznych ogólnopolskich konkursów kulinarnych oraz właściciel i szef kuchni restauracji „TARTAK“, oraz Elżbieta Zając-Zbrożek – miłośniczka oraz znawczyni ziół i roślin dziko rosnących w Beskidzie Wyspowym, a także właścicielka Pracowni Twórczych Działań WYSPA SZTUKI w Szyku.
KARP
ocet ziołowy
sól
suszone zioła opcjonalnie(melisa cytrynowa, macierzanka piaskowa, tymianek pospolity)
SOS SZARY
czerwona cebula 2 szt
pierniki suszone 4 szt
czerwone wino 200 ml
masło 30 g
migdały
rodzynki
nasiona kłokoczki(lub pistacje)
opcjonalnie: nasiona arcydzięgla litwora, kłącza kuklika pospolitego
BRUKIEW SMAŻONA NA MAŚLE
brukiew 400 g
orzechy włoskie 50 g
masło 40 g
kminek, sól
SURÓWKA Z RZEPY
rzepa 2 szt.
jabłko 2 szt.
chrzan 1 łyżeczka
śmietana 2 łyżki
orzechy laskowe
miód 1 łyżeczka
ocet ziołowy 1 łyżeczka
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS