A A+ A++

Szklanka soku z rana pozwoli ci utrzymać dobrą formę i poprawi odporność. W ten sposób dostarczysz swojemu organizmowi mnóstwo witamin i składników odżywczych ważnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Jeśli dbasz o zdrowie, warto zacząć dzień od szklanki pożywnego soku domowej roboty.

Szybko, smacznie i niedrogo

Aby cieszyć się świeżym sokiem, warto zainwestować w niedrogą sokowirówkę. Taki sprzęt nie zajmuje dużo miejsca i może stać się integralną częścią kuchennego blatu. Jeśli będzie dobrana do oczekiwań, z pewnością będziesz sięgać po sok coraz częściej.

Praktyczna sokowirówka to sprzęt, który z pewnością pokochają wszyscy domownicy. Aby jednak każdy chętnie sięgał po domowy sok, warto się upewnić, czy sokowirówka będzie prosta w czyszczeniu. Część modeli jest przystosowana do mycia w zmywarce, dzięki czemu możesz mieć pewność, że w głębokich zakamarkach nie będą gromadzić się resztki owoców, co zapobiegnie rozwojowi bakterii. Dodatkowo po skończonej pracy możesz od razu cieszyć się sokiem, nie musisz martwić się zmywaniem.

Warto również zwrócić uwagę na moc urządzenia – to od niej zależy to, jak poradzi sobie z obróbką owoców i warzyw. Miękkie jabłka czy truskawki z łatwością zmielisz w sokowirówce o niewielkiej mocy, jednak jeśli nie możesz odmówić sobie soku z marchwi, buraka czy innych twardych warzyw, lepiej zainwestuj w sokowirówkę o sporej mocy. W przeciwnym wypadku może się okazać, ze urządzenie nie poradzi sobie z ich przetworzeniem.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by odkrywać nowe smaki i mieszanki owoców. By sok przygotowywało się szybko i bez większego nakładu pracy, zainwestuj w model, do którego możesz włożyć całe owoce i warzywa. Zwróć więc uwagę na wielkość otworu, do którego wkładasz cząstki owoców. Nowoczesne modele z podajnikiem o szerokości nawet 10 cm bez problemu pomieszczą po kilka owoców na raz.

Sokowirówka czy wyciskarka?

Nieco droższe wyciskarki wolnoobrotowe to doskonała opcja dla każdego, kto chce wycisnąć z owoców jak najwięcej witamin. W sokowirówce mechanizm pracy opiera się na metalowym sitku pokrytym drobnymi ostrzami, które z dużą precyzją ścierają wrzucone warzywa i owoce na gładką masę, odrzucają odsączone resztki. W przypadku wyciskarki zamiast sita mamy ślimak, który obracając się powoli, wyciska sok z owoców z prędkością około 50-120 obrotów na minutę. W zamian otrzymujesz sok, w którym niewiele się zmarnuje.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPrawo.pl: skutki pandemii – pracownicy podupadli na zdrowiu psychicznym
Następny artykułFundacja PGE EC wsparła rybnicki szpital w walce z epidemią