Jajka to jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie, a część dietetyków uważa nawet, że nie mają sobie równych i powinny stanowić podstawę diety każdego dorosłego człowieka. Przeciętne jajko to doskonałe źródło:
-
witamin A, E, D i K,
-
witamin z grupy B,
-
kwasu pantotenowego,
-
choliny,
-
fosforu,
-
potasu,
-
wapnia,
-
żelaza,
-
cynku,
-
magnezu,
-
selenu,
-
jodu.
Zobacz również:
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała białko jajka za wzorcowe – wykorzystuje się je więc do pomiaru zawartości aminokwasów w innych produktach. Żółtko zawiera natomiast luteinę, która poprawia widzenie, chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Obniża ona również ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz chorób serca.
Jajka mają jeszcze jedną zaletę – są niskokaloryczne, sprzyjają odchudzaniu i pomagają utrzymać stałą wagę, a przy tym szczupłą sylwetkę. Jedno jajo o masie około 60 g ma tylko 81 kcal.
Przyjęło się sądzić, że najzdrowsze są jajka ugotowane “na miękko”, ale z powodzeniem można je również spożywać “na twardo” jako podstawę pysznych, sycących i zdrowych sałatek. Wybrałyśmy dla was cztery sprawdzone przepisy, które zawsze się udają.
Sałatka jajeczno – miodowa
Składniki:
-
duży por,
-
siedem jajek,
-
puszka kukurydzy.
-
dwie łyżki majonezu,
-
dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
-
dwie łyżeczki musztardy miodowej,
-
dwie łyżeczki chrzanu,
-
sól.
Przygotowanie:
-
Jajka ugotuj na twardo, a z pora odetnij korzeń i jego zieloną część. Białą część pora opłucz pod wodą i przekrój wzdłuż na pół. Pokrój go następnie na cienkie paseczki.
-
Pokrojonego pora przełóż na gęste sito i przelej wrzątkiem. Odcedź.
-
Obierz jajka ze skorupki, pięć z nich pokrój w drobną kostkę, a dwa pokrój w ósemki. Kukurydzę odsącz z zalewy.
-
Składniki sosu połącz w jednej misce. Por wymieszaj z kukurydzą i jajkami pokrojonymi w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki i polej sosem.
Sałatka z jajek i ogórków
Składniki:
Przygotowanie:
-
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
-
Jajka, cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj. Wszystko dokładnie wymieszaj.
-
Dodaj majonez, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zobacz również:
Sałatka z jajek i sera żółtego
Składniki:
- pięć jajek,
- trzy ogórki korniszony,
- cebula,
- 150 g żółtego sera w kostce,
- szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku,
- majonez,
- jogurt,
- musztarda.
Przygotowanie:
-
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
-
Jajka, cebulę, ogórki i żółty ser pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj.
-
Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj sól, pieprz, majonez, musztardę i jogurt.
Sałatka z jajkami i czerwoną fasolą
Składniki:
Przygotowanie:
-
Ugotuj jajka na twardo i przekrój je na połówki. Ułóż je w dużym naczyniu żaroodpornym do góry żółtkami i posyp je przyprawami.
-
Pokryj jaja majonezem, a na wierzch wyłóż kukurydzę. Przykryj wszystko ketchupem, a na wierzchu rozłóż równomiernie fasolę.
-
Posyp sałatkę startym serem, posiekanym szczypiorkiem i pietruszką, a na końcu pokrojoną w kosteczkę rzodkiewką.
Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS