A A+ A++

Jajka to jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie, a część dietetyków uważa nawet, że nie mają sobie równych i powinny stanowić podstawę diety każdego dorosłego człowieka. Przeciętne jajko to doskonałe źródło:

  • witamin A, E, D i K,

  • witamin z grupy B,

  • kwasu pantotenowego,

  • choliny,

  • fosforu,

  • potasu,

  • wapnia,

  • żelaza,

  • cynku,

  • magnezu,

  • selenu,

  • jodu. 

Zobacz również:

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała białko jajka za wzorcowe – wykorzystuje się je więc do pomiaru zawartości aminokwasów w innych produktach. Żółtko zawiera natomiast luteinę, która poprawia widzenie, chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Obniża ona również ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz chorób serca.

Jajka mają jeszcze jedną zaletę – są niskokaloryczne, sprzyjają odchudzaniu i pomagają utrzymać stałą wagę, a przy tym szczupłą sylwetkę. Jedno jajo o masie około 60 g ma tylko 81 kcal.

Przyjęło się sądzić, że najzdrowsze są jajka ugotowane “na miękko”, ale z powodzeniem można je również spożywać “na twardo” jako podstawę pysznych, sycących i zdrowych sałatek. Wybrałyśmy dla was cztery sprawdzone przepisy, które zawsze się udają.

Sałatka jajeczno – miodowa

Składniki:

  • duży por,

  • siedem jajek,

  • puszka kukurydzy.

  • dwie łyżki majonezu,

  • dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego,

  • dwie łyżeczki musztardy miodowej,

  • dwie łyżeczki chrzanu,

  • sól.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, a z pora odetnij korzeń i jego zieloną część. Białą część pora opłucz pod wodą i przekrój wzdłuż na pół. Pokrój go następnie na cienkie paseczki. 

  2. Pokrojonego pora przełóż na gęste sito i przelej wrzątkiem. Odcedź. 

  3. Obierz jajka ze skorupki, pięć z nich pokrój w drobną kostkę, a dwa pokrój w ósemki. Kukurydzę odsącz z zalewy.

  4. Składniki sosu połącz w jednej misce. Por wymieszaj z kukurydzą i jajkami pokrojonymi w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki i polej sosem. 

Sałatka z jajek i ogórków

Pyszną sałatę z jajkiem zrobisz z kilku składników.123RF/PICSEL

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. 

  2. Jajka, cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

  3. Dodaj majonez, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zobacz również:

Sałatka z jajek i sera żółtego

Składniki:

  • pięć jajek,
  • trzy ogórki korniszony,
  • cebula,
  • 150 g żółtego sera w kostce,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majonez,
  • jogurt,
  • musztarda. 

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. 

  2. Jajka, cebulę, ogórki i żółty ser pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj.

  3. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj sól, pieprz, majonez, musztardę i jogurt.

Sałatka z jajkami i czerwoną fasolą

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo i przekrój je na połówki. Ułóż je w dużym naczyniu żaroodpornym do góry żółtkami i posyp je przyprawami.

  2. Pokryj jaja majonezem, a na wierzch wyłóż kukurydzę. Przykryj wszystko ketchupem, a na wierzchu rozłóż równomiernie fasolę.

  3. Posyp sałatkę startym serem, posiekanym szczypiorkiem i pietruszką, a na końcu pokrojoną w kosteczkę rzodkiewką.

Smacznego!

„Ewa gotuje”: Jajka po tureckuPolsat

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPrzyjmowanie i rozpatrywanie skarg i wniosków
Następny artykułModernizacja ul. Roszczynialskiego – nowa nawierzchnia i chodniki dla mieszkańców