A A+ A++

Jesteś wielbicielem kawy i nie wyobrażasz sobie swojego codziennego menu bez tego napoju? Sprawdź, czy znasz terminy istotne w życiu każdego kawosza!

Americano – Duża kawa przygotowana na bazie jednej lub dwóch porcji espresso.

Arabica – Najbardziej ceniona kawa o bardzo bogatym smaku i aromacie. Bez nuty goryczy, lekko słodkawa i zapewniająca intensywne doznania smakowe. Bywa składnikiem mieszanek z robustą, choć wiele osób najbardziej ceni 100% arabikę.

Body – Pojęcie, którego używa się przy opisywaniu smaku kawy. Oznacza odczucie kawy w ustach, czyli jej ciężar, gęstość. Może być lekkie, średnie lub ciężkie, niekiedy podczas opisywania cielistości kawy używa się też określeń: niskie, średnie, wysokie.

Caffe frappe – Kawa mrożona z kostkami, idealna na upały. Na ogół dodaje się do niej gałkę lodów, syrop smakowy oraz bitą śmietanę.

Caffe mocha – Napój kawowy na bazie espresso, spienionego mleka z dodatkiem sosu czekoladowego i ozdobiony bitą śmietaną.

Cappuccino – Włoski napój kawowy, który tradycyjnie przygotowuje się z 25 ml espresso i 125 ml spienionego mleka.

Chemex – Jest to szklane naczynie będące prostym ekspresem przelewowym.

Crema – Pianka, która pojawia się na powierzchni kawy espresso. Jeśli jest jasna, oznacza to, że kawa była źle zmielona lub jest niedoparzona. Powinna mieć jednolitą barwę.

Cold brew – Kawa parzona na zimno, bardzo modna w ostatnich latach.

Dripper – Jest to proste urządzenie, które przypomina filiżankę o kształcie stożka. Służy do parzenia kawy metodą przelewową – woda przepływa przez wsypaną do niego, grubo zmieloną kawę. Jest wykonany z ceramiki, szkła, plastiku lub metalu. Używa się go razem z serwerem oraz papierowym filtrem do kawy. Kawa parzona w dripiperze w smaku zbliżona jest do klasycznego americano.

Espresso – Sposób przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie pod dużym ciśnieniem. Powstała kawa jest gęsta, mocna i ma orzechowy kolor. Kawa espresso powstaje najczęściej z mieszanki kilku gatunków kaw.

Kawa alternatywna – Kawa tego rodzaju powstaje przez wykorzystanie metody parzenia innej niż ta, którą wykorzystuje się w ekspresach ciśnieniowych. Najczęściej tym pojęciem określa się kawy uzyskane na skutek przelania wody przez zmielone ziarna bez wykorzystania zwiększonego ciśnienia. Alternatywne metody parzenia to na przykład drip, chemex, kawiarka czy aeropress.

Kawa po irlandzku – Espresso lub mocna kawa z dodatkiem podgrzanej whiskey, cukru trzcinowego i z zagęszczoną śmietaną. Podaje się ją w pokalu.

Kawa speciality – Jest to kawa, która powstaje w palarni i dociera do klienta najpóźniej 4 tygodnie po wypaleniu. Są to ziarna najlepszej jakości, otrzymujące co najmniej 80 na 100 punktów w ocenie Q graderów. Ziarna mogą mieć jedynie minimalne defekty, dlatego właśnie kawa tego typu ma bardzo bogaty, słodkawy smak i aromat, a po jej wypiciu nie narzeka się na wzdęcia czy ból brzucha.

Latte – Włoski napój kawowy, który powstaje pod wpływem wlania spienionego mleka do espresso. Proporcje tych składników powinny być równe, a piana na kawie ma mieć około 1 cm grubości.

Latte Art – Artystyczne rysowanie spienionym mlekiem po powierzchni kawy.

Lot – Jest to zbiór kawy z jednej uprawy.

Lungo – Jest to espresso ”przedłużone”, z większą ilością wody.

Micro-lot – Wyselekcjonowane ziarna z jednego lotu. Owoce z drzew kawowca mających najlepsze warunki uprawy.

Podekstrakcja – Termin oznacza zbyt krótkie parzenie, może ją też spowodować zbyt grube zmielenie ziaren lub za mała ilość kawy czy nieodpowiednie ciśnienie ciśnienie.

Nadekstrakcja – Zbyt długie parzenie kawy lub przygotowanie jej ze zbyt drobno zmielonych ziaren. Może być też wynikiem zbyt wysokiej temperatury. Z jej przyczyny kawa ma przepalony smak z nutą goryczy.

Robusta – Gatunek kawy, pochodzący z Afryki. Rośnie szybciej od arabiki i wykazuje większą odporność na szkodniki, jednak ma mocniejszą goryczkę w smaku. Zawiera też więcej kofeiny.

Terroir – Czynniki, które decydują o tym, jakie będą charakterystyczne cechy kawy. Najważniejsze z nich to: położenie geograficzne uprawy, nasłonecznienie, skład mineralny i wilgotność gleby oraz wysokość nad poziomem morza.

[artykuł partnerski]

Spodobał Ci się artykuł? Daj lajka i udostępnij dalej. Dziękujemy 🙂
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł53 kierowców przekroczyło dozwoloną prędkość
Następny artykułMiędzy Bytomiem a Chorzowem nie kursują pociągi. Trwa naprawa sieci trakcyjnej