ZAKOPANE. Najważniejszym wydarzeniem trzeciego dnia Europejskich Targów Produktów Regionalnych było ogłoszenie wyników konkursu na “Najlepszy Produktów Spożywczy”.
W kategorii – produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, drób, ryby, wędliny, mleko, sery, farsze) pierwsze miejsce przyznano Rarytasom z Podlasia za „słoninę w papryce”, drugie – Smak Tradycji, Irena Olejniczak za „gęsina pieczona w słoikach” , a trzecie – Kołu Gospodyń Wiejskich z Jurgowa za „gałuski jurgowskie”.
W kategorii – produkty regionalne pochodzenia roślinnego (np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, soki, octy, marynaty, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki) – wybrano “olej z orzecha laskowego” przygotowany przez SOSTA sp. z o. o. Drugie miejsce zajęła konfitura z czerwonej porzeczki Eco-Cafe Zieleń, a trzecie – chałwa pełnoziarnista naturalna oferowana przez Marcina Jędrykę-Maciaszka.
W kategorii napojów regionalnych (alkoholowych i bezalkoholowych) najwyższe uznanie zdobył Michał Izydorczyk IZI za „śmietanówkę z Kujaw”. Doceniono także eliksir z czarnej maliny (Czarna Malina za 100%) oraz miód pitny “Porzeczkowiec” (Piwowar Dziki Miód).
W kategorii “inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty pochodzenia zwierzęcego, roślinnego (np. ciasta, farsze) postanowiono w tym roku docenić miody. Pierwsze miejsce zdobyło Rodzinne Gospodarstwo Pasieczne Miody Dworskie za „miód z Podkarpackiej Maliny Leśnej”, drugie – Miody Ceramuga za „miód z pyłkiem” , a trzecie – Raglan za miód faceliowy.
opr.s/ zdj. Piotr Korczak
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS