A A+ A++

W dużej misce, najlepiej plastikowej w ciepłym mleku rozpuszczamy masło, mieszamy z cukrem pudrem i drożdżami. Dodajemy 100 g mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 min w temp. pokojowej.

Dodajemy żółtka, sól, część mąki i miksujemy. Następnie dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Kształtujemy kulę, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min.

Jeszcze raz wyrabiamy, spłaszczamy na kształt prostokąta o grubości ok. 3 cm. Przekładamy na blachę od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą noża kroimy na kwadraty dowolnej wielkości.

Takie ciasto pozostawiamy na ok. 60 min, następnie nagrzewamy piekarnik do 175 st. C. Wierzch ciasta delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem brązowym.

Ciasto wkładamy do piekarnika, następnie drugą blachę wsuwamy powyżej, żeby wierzch nam za szybko się nie przypiekł. Dzięki temu ciasto też będzie lepiej rosło. Po ok. 20 min zdejmujemy blachę i pieczemy jeszcze z 10 min.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł40 laptopów do zdalnego nauczania
Następny artykułTylko w gminie Chojnice – garderoba, którą artyści wspominają przez lata!