A A+ A++

Do większej miski przesiać mąkę. Wsypać do niej sól, cukier i suche drożdże. Wszystko razem lekko wymieszać. Mleko podgrzać. Powinno być dobrze ciepłe, ale nie gorące. Masło przełożyć do garnuszka, stopić je i przestudzić, aby nie było gorące. Jajka wbić do kubeczka i roztrzepać widelcem.

Jajka, ciepłe mleko i stopione masło przelać do suchych składników. Wyrabiać dłonią przez około 3 minuty. Powinno powstać gładkie ciasto, które nie będzie przyklejało się do dłoni i ścianek naczynia. Miskę z ciastem owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 4-5 godzin. Najlepiej pozostawić je na całą noc.

Na 1-2 godziny przed pieczeniem wyjąć ciasto z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Ogrzane ciasto ponownie krótko zagnieść, aby odgazowało.Podzielić na niewielkie kawałki o dowolnej wielkości. Należy pamiętać, ze podczas pieczenia ciasto podwoi swoja objętość.

Z kawałków ciasta uformować kulki i układać je w formie, jedna obok drugiej. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinny podwoić swoją objętość.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. W międzyczasie stopić masło (lub lekko podgrzać mleko lub roztrzepać jajko). Przy pomocy pędzelka posmarować wyrośnięte bułeczki masłem, mlekiem lub jajkiem. Jeśli posmarujemy je masłem lub mlekiem, wtedy nabiorą maślanego smaku i będą miały delikatną skórkę. Jeśli posmarujemy jajkiem, wtedy skórka będzie błyszcząca i chrupka. Posmarowane bułeczki można obsypać sezamem. Niestety do masła ziarenka nie przykleją się i po upieczeniu będą się odklejać. Najlepiej w takim wypadku bułeczki smarować jajkiem.

Bułeczki piec przez około 30 minut. Powinny delikatnie się zarumienić. Upieczone bułeczki wyjąć z formy i wystudzić, najlepiej na kratce. Bułeczki są lekko słodkie i idealnie pasują na śniadanie lub kolację do dobrego dżemu lub miodu.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMarszałek województwa dolnośląskiego o samorządach: to esencja demokracji
Następny artykułPoznań wprowadza darmową komunikację z powodu smogu