A A+ A++

Przesąd głosi, że tego, kto nie zje w Tłusty Czwartek ani jednego pączka, czeka pasmo niepowodzeń. Z Kołem Gospodyń Wiejskich w Kaźmierzowie nie ma się o co martwić. Panie potrzebowały godziny, by przyrządzić ponad 200 pączków i faworków. Zdradziły nam również swoje kulinarne sekrety.

Nadszedł jedyny dzień w roku, podczas którego bezkarnie można objadać się słodkościami – Tłusty Czwartek. W tym dniu kalorie przestają mieć znaczenie. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kaźmierzowie przepisy na pączki mają w jednym palcu. Znają również mnóstwo tajników, które zapewnią sukces podczas ich smażenia.

– Pączki nie mogą leżeć w przeciągu. Ważne jest, aby była stała temperatura w pomieszczeniu. Wkładamy je na rozgrzany olej tą samą stroną, na której leżały na stolnicy. Pierwszą stronę smażymy pod przykryciem, po przewróceniu na drugą, już ich nie przykrywamy. I co bardzo istotne, żeby wyszła słynna jasna obwódka, nie może być za mało oleju podczas smażenia – zdradza Katarzyna Kaźmierczak, sołtys Kaźmierzowa. – Smażymy tylko minutę z każdej strony. Jeśli będziemy trzymać je za długo na oleju opiją się tłuszczem – podkreśla.

Po usmażeniu, szprycą wprowadzamy ulubione nadzienie. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrem i gotowe. Przepis na znakomite pączki od Koła Gospodyń Wiejskich z Kaźmierzowa znajdziecie w nowym numerze Gazety Polkowickiej. Od lat w każdy Tłusty Czwartek pączki konkurują z faworkami, zwanymi również chruścikami. Gospodynie i na nie znają najlepszy sposób.

– Przy robieniu faworków najważniejsze jest smażenie ich na dobrej jakości smalcu. Stosuję rodzinny, najprostszy przepis z książki kuchni polskiej z lat 70-tych.  Dodaję tylko mąkę krupczatkę, śmietanę 18-proc. i żółtka. Bez żadnych wzbogacaczy smaku. Cieniutko rozwałkowuję i smażę – tłumaczy Magda Grygiel, członkini koła. – To najlepsze faworki świata – dodaje.

A co jeśli nie mamy czasu, a chcielibyśmy zjeść domowej roboty słodkości?

– Dla osób, które nie mają czasu, polecam najszybsze pączki świata z serka waniliowego – odpowiada Monika Wojnarowska, członkini kaźmierzowskiego koła. – Ich przygotowanie nie wymaga dużo pracy. Pączki same się obracają i błyskawicznie smażą –dodaje.

Specjalnie dla państwa w Gazecie Polkowickiej podajemy i ten przepis. Koło Gospodyń Wiejskich powstało w Kaźmierzowie z inicjatywny pani sołtys w maju ubiegłego roku. Jego członkowie mają głowy pełne pomysłów, które z pasją realizują. Oprócz tego, że przyrządzają pyszne pączki również szyją, biorą udział w akcjach charytatywnych czy organizują warsztaty rękodzielnicze.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNaprawić szpitale. Związek Powiatów Polskich za podniesieniem o 15 proc. wyceny świadczeń medycznych
Następny artykułŚmiertelny wypadek na DK77. Nie żyje piesza