Gorzka, deserowa czy mleczna – czekolady nie trzeba przedstawiać nikomu. Ten popularny wyrób cukierniczy z miazgi kakaowej, tłuszczu i cukru, a często również mleka, jest dostępny w naszym menu od lat. Choć w powszechnej świadomości nie idzie w parze ze zdrowiem i trzymaniem diety, warto rozprawić się z krzywdzącymi mitami i poznać jej największe atuty.
– Spożywana w umiarkowanych ilościach czekolada, ale jedynie ta gorzka, z wysoką zawartością kakao, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie – wyjaśnia Magdalena Łostowska, ekspertka programu Zdrowie na Etacie, dietetyczka i trenerka MultiSport. – To produkt bogaty w korzystne dla organizmu polifenole, katechiny i antocyjany. Zawiera również szereg ważnych minerałów, jak na przykład wapń, magnez, potas, mangan, cynk i żelazo. Za ten prozdrowotny efekt odpowiedzialne jest ziarno kakaowca. Im większy jego udział w składzie czekolady, tym większa zawartość dobroczynnych składników i wartość zdrowotna – wyjaśnia dietetyczka.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS