A A+ A++

Gorzka, deserowa czy mleczna – czekolady nie trzeba przedstawiać nikomu. Ten popularny wyrób cukierniczy z miazgi kakaowej, tłuszczu i cukru, a często również mleka, jest dostępny w naszym menu od lat. Choć w powszechnej świadomości nie idzie w parze ze zdrowiem i trzymaniem diety, warto rozprawić się z krzywdzącymi mitami i poznać jej największe atuty.

Spożywana w umiarkowanych ilościach czekolada, ale jedynie ta gorzka, z wysoką zawartością kakao, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie – wyjaśnia Magdalena Łostowska, ekspertka programu Zdrowie na Etacie, dietetyczka i trenerka MultiSport. – To produkt bogaty w korzystne dla organizmu polifenole, katechiny i antocyjany. Zawiera również szereg ważnych minerałów, jak na przykład wapń, magnez, potas, mangan, cynk i żelazo. Za ten prozdrowotny efekt odpowiedzialne jest ziarno kakaowca. Im większy jego udział w składzie czekolady, tym większa zawartość dobroczynnych składników i wartość zdrowotna – wyjaśnia dietetyczka.

czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWyniki matur 2022. W Kielcach “Żeromski” przed “Śniadkiem” i “Słowackim”
Następny artykułJuż w sobotę pierwsza przejażdżka z Rowerowym Łukowem