A A+ A++

“Witamina brudu” to inaczej witamina B12, która bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, a także pomaga w utrzymaniu dobrego nastroju i sprawnego umysłu. Czym może grozić niedobór B12? Ile jajek musimy zjeść, żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę brudu?

Witamina brudu — co to za składnik?

Witamina brudu to popularne, aczkolwiek niezbyt wdzięczne określenie witaminy B12, czyli substancji nazywanej kobalaminą. Jej potoczna nazwa wzięła się stąd, że niedobór witaminy B12 jest często powiązany z ubogą florą bakteryjną w naszym przewodzie pokarmowym. Bakterie w naszych jelitach produkują część potrzebnej człowiekowi kobalaminy i pomagają w jej przyswajaniu. 

Dowiedz się: Witaminy z grupy B: Dlaczego są kluczowe? Gdzie ich szukać?

Z drugiej strony niedobór tej witaminy może być też spowodowany zbyt dużą ilością bakterii innych gatunków, dla których kobalamina stanowi pożywienie. Niedobory witaminy B12 potrafią być bardzo niebezpieczne i w dłuższej perspektywie prowadzić do wielu groźnych chorób. Co może nam grozić przy braku wystarczającej ilości “witaminy brudu”?

Jakie są objawy niedoboru witaminy B12?

Niedobór witaminy B12 najwcześniej zaczyna odczuwać układ krwionośny, który pada ofiarą niedokrwistości. Drugi w kolejce jest nasz układ pokarmowy. Na samym końcu objawy mogą też dotknąć systemu połączeń nerwowych, co w skrajnej formie prowadzi do różnych zaburzeń neurologicznych i psychiatrycznych. 

Możliwe objawy niedoboru witaminy B12 to:

  • niedokrwistość
  • pieczenie języka
  • biegunka
  • wymioty
  • utrata smaku i węchu
  • skurcze
  • drętwienie rąk i nóg
  • problemy z utrzymaniem równowagi
  • pogorszenie wzroku

Długotrwały niedobór kobalaminy może prowadzić do zaburzeń natury psychicznej od lekkich, takich jak rozkojarzenie i huśtawek nastroju po apatię, a nawet zespół otępienny czy depresję.

Gdzie występuje witamina B12?

Witaminę B12 pobieramy z produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, jajka, ryby, owoce morza, ale także nabiał. Wbrew powszechnej opini dobrym źródłem B12 nie są kiszonki ani wodorosty, które zawierają tę samą substancję, ale w formie, jakiej nasz organizm nie może przyswoić.

Czytaj też: Jak objawia się niedobór najważniejszych witamin?

Dorosły, zdrowy człowiek powinien przyjmować z posiłków 2,5 µg witaminy B12 (mikrograma) dziennie. Taką ilość znajdziemy m.in. w:

  • 150 g jajek
  • 170 g wołowiny
  • 300 g twarogu
  • 350 g wieprzowiny
  • 600 g kurczaka
  • 600 ml mleka

Witaminę B12 można też przyjmować w formie suplementów, co jest szczególnie ważne przy diecie wegańskiej i każdej innej diecie, w której może zabraknąć produktów odzwierzęcych. To niesamowite, jak małe ilości kobalaminy mają ogromny wpływ na nasze ciało — w całym organizmie człowieka znajdziemy zaledwie 2-3 mg witaminy B12!

Jaka jest bezpieczna dawka witaminy B12

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWezwał policję, bo “sąsiadka ukradła mu portfel”. Kosztowało go to 500 złotych i przeprosiny
Następny artykułEuropean markets recover despite further falls in bank stocks