55 minut temu
Po wyciągnięciu z wody ugotowanych na twardo jajek, zauważamy często wokół żółtka nieestetyczną, siną obwódkę. Choć wygląda ona mało apetycznie, to nie jest groźna i jest wynikiem chemicznej reakcji. Jak gotować jajka na twardo, by się jej ustrzec?
Jajka robią się sine, ponieważ odpowiada za to… reakcja chemiczna. Choć takie jajka wyglądają dość nieestetycznie, to ich zjedzenie jest niegroźne dla organizmu. Podczas gotowania jajek zawarta w nich siarka wchodzi w silną reakcję z żelazem, które znajduje się w żółtku – właśnie stąd bierze się zielonkawy, siny kolor.
Czytaj również: Jajka. W jakiej formie są najzdrowsze?
Na ugotowanych świeżo jajkach, wokół żó … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS