A A+ A++

Po wyciągnięciu z wody ugotowanych na twardo jajek, zauważamy często wokół żółtka nieestetyczną, siną obwódkę. Choć wygląda ona mało apetycznie, to nie jest groźna i jest wynikiem chemicznej reakcji. Jak gotować jajka na twardo, by się jej ustrzec?

Dlaczego jajka robią się sine?

Jajka robią się sine, ponieważ odpowiada za to… reakcja chemiczna. Choć takie jajka wyglądają dość nieestetycznie, to ich zjedzenie jest niegroźne dla organizmu. Podczas gotowania jajek zawarta w nich siarka wchodzi w silną reakcję z żelazem, które znajduje się w żółtku – właśnie stąd bierze się zielonkawy, siny kolor. 

Czytaj równieżJajka. W jakiej formie są najzdrowsze?

Co oznacza sina obwódka wokół żółtka?

Na ugotowanych świeżo jajkach, wokół żó … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAkcja „1,5% zostaje w regionie”
Następny artykułПутін збирається до Туреччини: назвали дату