A A+ A++

Sierpień to miesiąc, w którym warto sięgać po paprykę i przygotowywać z niej najróżniejsze dania, gdyż właśnie wtedy warzywo jest idealnie dojrzałe i pełne wyrazistego smaku. Jednym z pomysłów na pyszny obiad może być papryka faszerowana mięsem mielonym, a przygotowanie takiego posiłku będzie proste, gdy skorzystamy ze sprawdzonego przepisu. Oto on.

Dlaczego warto jeść paprykę?

Papryka to warzywo, które na tle innych wyróżnia się bardzo dużą zawartością witaminy C i karotenoidów. Jest również doskonałym źródłem kwasu foliowego, witamin A, E i K, potasu, manganu, żelaza, magnezu, błonnika pokarmowego, flawonoidów i kwasów fenolowych. Ponadto papryka wykazuje właściwości tonizujące, przeciwzapalne i antyseptyczne.

Regularne spożywanie papryki pozytywnie wpływa na kondycję układu nerwowego, mięśni, kości, a dzięki znajdującej się w papryce kapsaicynie i związkom pokrewnym posiada ona właściwości bakteriobójcze.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSłynne filmowe pary dawniej i dziś
Następny artykułW sieci pojawiła się fabuła Starfielda – W co jest grane?