Uwielbiałam czas, kiedy w gospodarstwie moich rodziców pojawiały się pierwsze młode ziemniaki. Zajadaliśmy się nimi niemal codziennie w różnych formach. Były one doskonałym dodatkiem do mięsa, ale jadaliśmy je też z kwaśnym mlekiem czy śmietaną. Pamiętam, że zarówno ja, jak i mój brat z chęcią pałaszowaliśmy pokrojone plasterki ziemniaków na zimno z solą i śmietaną.
Sałatka wiosenna z ziemniakami
Ziemniaki mogę też być podstawą pysznej sałatki wiosennej. Wystarczy kilka składników, by ją przygotować.
Składniki:
Opis przygotowania:
-
Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować. Wystudzić i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Dodać pokrojone w kosteczkę ogórki, rzodkiewki oraz cebulę pokrojoną w piórka.
-
Musztardę wymieszać z miodem i octem. Wlać oliwę, cały czas mieszając. Przelać na sałatkę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszać. Posypać posiekanym koperkiem. Sałatka może być samodzielną potrawą lub dodatkiem do dania głównego.
Ziemniaki z kwaśnym mlekiem
Młode ziemniaki z kwaśnym mlekiemArchiwum autora
Kolejna propozycja to ziemniaki z kwaśnym mlekiem okraszone smażoną śmietaną.
Składniki:
-
młode nieduże ziemniaki
-
0,5 l śmietany 30 (36 %)
-
koperek
-
sól
Do podania:
-
kwaśne mleko
Opis przygotowania:
-
Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować w osolonym wrzątku.
-
W tym czasie gdy będą się gotować ziemniaki na głęboką patelnię wlać śmietanę i na wolnym ogniu cały czas mieszając najpierw odparować a następnie smażyć aż do momentu uzyskania konsystencji bułki tartej.
-
Ugotowane ziemniaki ułożyć na talerzu, okrasić smażona śmietaną i posypać siekanym koperkiem. Podawać z kwaśnym mlekiem.
Ziemniaki zapiekane z szynką i oscypkiem
Pyszny patent na młode ziemniaczkiArchiwum autora
A co powiecie na ziemniaki zapiekane z szynką i oscypkiem?
Składniki:
Opis przygotowania:
-
Ziemniaki wyszorować, naciąć w równych odstępach (można wyciąć kliny). Ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, oprószyć solą. Wstawić na ½ godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
-
Po tym czasie w nacięcia włożyć na przemian pokrojony w plastry oscypek i plasterki szynki. Dołożyć igiełki rozmarynu. Zapiekać jeszcze przez 15 minut w temp. 180 st. C.
Młode ziemniaki z sosem czosnkowym
Młode ziemniaki można owinąć szynką i serwować z sosem czosnkowym – pyszności!
Składniki:
Sos czosnkowy:
Opis przygotowania:
-
Ziemniaki dobrze wyszorować. Ułożyć na desce, przyprawić solą i roztartym w dłoniach majerankiem. Owinąć plastrami boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
-
Piec przez około 40-50 minut w temp. 200 st. C. Wraz z ziemniakami można też upiec czosnek (całą główkę) i podawać jako “smarowidło” do kartofli.
-
Przygotować sos. Do jogurtu dodać majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić garść posiekanej natki pietruszki. Posolić i wymieszać. Udekorować gałązką pietruszki.
Letni klasyk z młodymi ziemniakami
Taki obiad to letni klasykarchiwum prywatne
Jajko sadzone, kalafior oraz młode ziemniaki – takie danie, to dla mnie letni klasyk! Zdecydowanie polecam.
Składniki:
-
młode ziemniaki
-
kalafior
-
jajka
-
masło
-
sól
-
bułka tarta
-
koperek
Opis przygotowania:
-
Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować. Kalafiora podzielić na różyczki i także ugotować.
-
Na jednej patelni rozgrzać masło i na nim zeszklić bułkę tartą. Na drugiej zrobić jajka sadzone. Ziemniaki i kalafiora ułożyć na talerzu, okrasić bułką tartą oraz posiekanym koperkiem. Podać z jajkami sadzonymi.
Młode ziemniaki to prawdziwy skarb wiosennej i letniej kuchni. Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe i warto włączyć je do swojej diety właśnie teraz. Nie zapomnijcie skorzystać z kilku sprawdzonych przepisów, którymi podzieliłam się w artykule. Mam nadzieję, że zainspirują was one do kulinarnych eksperymentów i odkrywania nowych możliwości. Smacznego gotowania, a przede wszystkim radości z degustacji!
Ewa gotuje”: Ziemniaki po irlandzkuPolsat
Polecamy
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS