oprac. Katarzyna Gileta
3 godziny temu
Sernik gotowany różni się od klasycznego tym, że masę serową zamiast piec, gotujemy. Sernik gotowany ma zwartą, aksamitna konsystencję, nie opada i nie pęka. Wierzch polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
3.4
(49 głosów)
123RF
Składniki
Ciasto:
- 50 dag mąka pszenna
- 0,75 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko jaja
- 1,5 kostki masła
- 50 ml śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
Masa twarogowa:
- 1 kg mielonego twarogu
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 100 ml mleka
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 gorzkie czekolady
- 5-6 łyżek mleka
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
Przepis
- Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło( 1 kostkę chłodną), jaja, śmietanę, żółtko i zagniatamy ciasto.
- Dzielimy je na trzy równe części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy.
- Pieczemy 3 takie same blaty. Pieczenie powinno trwać około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Po upieczeniu spody odstawiamy do przestygnięcia.
- Ser biały mielony przekładamy do rondla, dodajemy jajko, żółtko cukier, cukier waniliowy, masło pokrojone w kostkę i mieszamy podgrzewając.
- Gdy masa zgęstnieje i będzie już gorąca, dodajemy zawiesinę przygotowaną z mleka i mąki. Całość energicznie mieszamy( można użyć blendera).
- Gdy masa będzie gorąca, przekładamy nią blaty (blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy jasny blat, masę serową, ciemny blat, ponownie masę i całość przykrywamy jasnym blatem). Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
- Na koniec ciasto dekorujemy polewą( rozpuszczona czekolada z mlekiem lub śmietanką) i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Przepis dodał użytkownik IlonaAlberto
*Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sernik gotowany
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko
-
Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką
-
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim
-
Zupa z zielonej soczewicy
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
Zobacz więcej: Ciasta
-
Kukułcze gniazdo
-
Szarlotka wielowarstwowa. Wypełni zapachem cały dom
-
Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia
-
Wytrawna tarta z figami i serem z niebieską pleśnią
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Bułeczki drożdżowe z truskawkami rabarbarem i kruszonką
Zobacz więcej: Sernik
-
Sernik na zimno z borówkami i biszkoptami Savoiardi. Idealny deser na koniec lata
-
Sernik truskawkowy na szybko. Wiemy, jak go zrobić
-
Sernik z koziego sera
-
Sernik z kaszy jaglanej z mango. Słodki deser bez grama cukru
-
Tęczowy sernik bez pieczenia. Rozpływa się w ustach
-
Sernik z wiśniami i bananami na zimno. Pyszne ciasto bez pieczenia
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Domowe łazanki
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu
-
Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie
-
Słodkie czekoladowe doniczki. Zaskocz rodzinę
-
Kokosowe batoniki. Jeszcze lepsze niż sklepowe
-
Sernik marmurkowy. Genialny na Święta
-
Tarta mocno czekoladowa z ciasteczkami
-
Domowa biała czekolada. Na pewno nie pójdzie w boczki
-
Ciacho dla największych łasuchów. Połączenie serka, czekolady i ciasteczek
Zobacz więcej: Twaróg
-
Placki twarogowe niski indeks glikemiczny
-
Wytrawne syrniki i kwaśna śmietana
-
Biały ser w ostrej posypce. Genialna przekąska
-
Tęczowy sernik bez pieczenia. Rozpływa się w ustach
-
Kruche rogaliki maślane
-
Świąteczny sernik gotowany. Ciasto, które rozpływa się w ustach
Zobacz więcej: Jajka
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad
-
Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym
-
Domowe lody waniliowe. To prostsze niż może się wydawać
-
Ekspresowa pasta jajeczna. Najlepsza na śniadanie
Zobacz więcej: Mąka
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Domowe łazanki
-
Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej
-
Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem
-
Mini pączki z serków homogenizowanych
-
Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS