Monika Lemko
29-10-2020 (12:50)
Monika, autorka bloga “Moniki smakołyki”, poleca przepis na obłędny sernik bez pieczenia. Już na sam jego widok cieknie ślinka. Sernik jest niezwykle delikatny i aksamitny, dosłownie rozpływa się w ustach.
5.0
(1 głos)
Moniki Smakołyki
Składniki
Spód (na okrągłą formę ok. 20 cm):
- 80 g okrągłych biszkoptów
- 50 g łuskanego słonecznika
- 1 łyżka miękkiego masła
Masa:
- 1 kg sera mielonego w wiaderku na sernik
- 200 g słodkiej śmietanki 30 proc.
- 25 g żelatyny
- 120 g cukru pudru
- 1 płaska łyżka ekstraktu naturalnego wanilia Bourbon z Madagaskaru
Przepis
- Jedną galaretkę rozpuszczamy i pozostawiamy w temp. pokojowej do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Spód:
- Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy.
- Dokładamy rozkruszone biszkopty, ponownie miksujemy.
- Dodajemy masło i kolejny raz miksujemy.
- Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę biszkoptową i wyrównujemy ją na całym dnie.
Masa serowa:
- Ser, żelatynę, śmietankę i cukier puder dzielimy na dwie równe części.
- Połowę żelatyny ok. 13 g przesypujemy do miseczki, wlewamy 2 łyżki zimnej wody i pozostawiamy do spęcznienia.
Pierwsza warstwa sernika:
- Za pomocą robota miksujemy ser (500 g) z cukrem pudrem (cukru dodajemy do smaku, ponieważ ser może inaczej smakować, zależy od firmy).
- Śmietanę (100 g) podgrzewamy, zalewamy nią napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy 2 łyżki zimnej przegotowanej wody, żeby zmniejszyć jej temp. (hartujemy) dokładnie mieszamy.
- Żelatynę wlewamy do sera, cały czas miksując, do uzyskania delikatnej i kremowej masy (ok. 1 min).
- Jeśli masa jest bardzo lejąca, należy poczekać kilka min, a następnie przelać na spód w formie.
- Dodajemy część borówek, na całą jej powierzchnię.
- Sernik wkładamy na chwilę do lodówki. Kiedy galaretka zacznie zastygać, przelewamy ją na sernik z borówkami, można dodać borówek. Wkładamy do lodówki, żeby galaretka całkowicie zastygła.
Druga warstwa sernika:
- Kolejna warstwę sernika przygotowujemy w momencie kiedy galaretka stężeje.
- Czynność powtarzamy jak za pierwszym razem, z tym, że dodajemy ekstraktu naturalnego wanilii (przed użyciem należy mocno wstrząsnąć).
- Masę przelewamy na galaretkę, dodajemy owoce i odstawiamy na ok. 5 godz., a najlepiej na noc do lodówki.
- Całość dekorujemy listkami świeżej mięty. Można dodatkowo rozpuścić jeszcze jedną galaretkę, żeby zalać nią owoce i miętę.
Sernik bez pieczenia z borówkami. Kremowy i delikatny
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko
-
Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką
-
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim
-
Zupa z zielonej soczewicy
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu
-
Szybka sałatka imprezowa. Goście poproszą o dokładkę
Zobacz więcej: Ciasta
-
Kukułcze gniazdo
-
Szarlotka wielowarstwowa. Wypełni zapachem cały dom
-
Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia
-
Wytrawna tarta z figami i serem z niebieską pleśnią
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Bułeczki drożdżowe z truskawkami rabarbarem i kruszonką
Zobacz więcej: Sernik
-
Sernik na zimno z borówkami i biszkoptami Savoiardi. Idealny deser na koniec lata
-
Sernik truskawkowy na szybko. Wiemy, jak go zrobić
-
Sernik z koziego sera
-
Sernik z kaszy jaglanej z mango. Słodki deser bez grama cukru
-
Tęczowy sernik bez pieczenia. Rozpływa się w ustach
-
Sernik z wiśniami i bananami na zimno. Pyszne ciasto bez pieczenia
-
Żurawinowy swojski kisiel wigilijny
-
Świąteczna sałatka
-
Sałatka z komosą ryżową i granatem
-
Sałatka pieczarkowo-serowa z kukurydzą i sosem czosnkowym
-
Sałatka rybacka ze śledziem, kukurydzą i groszkiem. Szybko i pysznie
-
Sałatka Cezar. Najsłynniejsza sałatka świata
-
Aksamitny sernik z borówkami. Rozpływa się w ustach
-
Domowy dżem borówkowy. Jak zrobić?
-
Galaretka na bazie kwaśnego mleka z borówkami
-
Sernik waniliowy z borówkami. Smakuje bajecznie
-
Kompot z letnich owoców. Naturalny i słodki
-
Zdrowe śniadanie. Ekspresowy słoiczek mocy
Zobacz więcej: Twaróg
-
Placki twarogowe niski indeks glikemiczny
-
Wytrawne syrniki i kwaśna śmietana
-
Biały ser w ostrej posypce. Genialna przekąska
-
Tęczowy sernik bez pieczenia. Rozpływa się w ustach
-
Kruche rogaliki maślane
-
Świąteczny sernik gotowany. Ciasto, które rozpływa się w ustach
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS