W Korszach odbyły się warsztaty wypieku chleba metodami tradycyjnymi. W zajęciach wzięło udział ponad 20 seniorów z Klubu Seniora „Bratek”, działającego przy Miejskim Ośrodku Kultury.
Według źródeł historii, pierwsze bochenki chleba wypiekano już 10-11 tysięcy lat temu. To dowód na to, że zajmuje on specjalne miejsce w życiu ludzi. I nie tylko pełni funkcję zaspokajania głodu, ale także jest elementem kultury i często przedstawia się go w formie symbolicznej.
Warsztaty przeprowadziła wieloletnia szefowa kuchni jednej z lokalnych agroturystyk, a składały się one z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. Pod profesjonalnym okiem seniorzy z Korsz dowiedzieli się jak przygotować zakwas i poznali tajniki wypieku chleba. Niewątpliwie największą radość sprawiało uczestnikom przygotowanie ciasta do wypieku i formowanie chleba.
Tradycyjny chleb biały, razowy, z dodatkami takimi jak orzechy cieszył oczy i podniebienia uczestników zajęć. Najwyższej jakości składniki stosowane przy wytwarzaniu chleba dały wymierne efekty. Chleb wypieczony podczas warsztatów charakteryzuje się lokalnymi i zdrowymi składnikami. Pieczywo bez konserwantów, ulepszaczy, chemii to recepta na długie i zdrowe życie. MOK Korsze
Fot. MOK Korsze
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS