A A+ A++

Demencja w liczbach

Objawy demencji dotyczą na ten moment około pół miliona Polaków. Prognozy dla całego świata nie napawają optymizmem. Według założeń specjalistów liczba chorych na demencję w 2030 roku może wzrosnąć do 82 milionów.

Pierwsze objawy bywają bagatelizowane lub uzasadniane przemęczeniem. Z czasem pojawiają się zaburzenia pamięci, orientacji, uczenia się i oceny rzeczywistości. Dochodzi do istotnych zmian w zachowaniu i osobowości pacjenta, zauważyć można również zaburzenia emocjonalne. Choć istnieje wiele czynników wpływających na rozwój choroby, coraz częściej mówi się o niebagatelnej roli diety w jej zapobieganiu.

Co sprzyja demencji?

Demencja najczęściej rozwija się u osób, które skończyły 65. rok życia. Ryzyko zachorowania wzrasta wraz z wiekiem, choć nie jest związane wyłącznie z samym procesem starzenia się organizmu. Wynika z choroby mózgu, będącej wynikiem procesów degeneracyjnych.

Sprzyjają im uboga w składniki odżywcze dieta, bazująca na żywności o wysokim stopniu przetworzenia. Brak aktywności fizycznej i korzystanie z używek, zwłaszcza alkoholu i papierosów, zwiększają prawdopodobieństwo zachorowania.

Swojskie warzywo obowiązkowe w diecie seniora

Mając do dyspozycji w sklepach wiele egzotycznych produktów, które reklamowane są jako skarbnice składników odżywczych, często zapominamy o warzywach z lokalnych działek. W kontekście profilaktyki demencji warto zwrócić uwagę na pospolitego buraka.

Jest bardzo dobrym źródłem błonnika, wspiera pracę układu trawiennego i wątroby, pozytywnie wpływa na odporność przed infekcjami. Przede wszystkim jednak buraki są źródłem przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie chorobotwórczych wolnych rodników.

Buraki to sprzymierzeńcy seniorów123RF/PICSEL

Cennym składnikiem jest również betaina — pochodna aminokwasy glicyny. Odgrywa ważną rolę w zapobieganiu zarówno miażdżycy, jak i demencji. Nie bez znaczenia jest wysokie stężenie azotanów w burakach, których działanie przekłada się na rozszerzenie naczyń krwionośnych i lepsze ukrwienie oraz dotlenienie mózgu. To z kolei skutkuje wyższą zdolnością koncentracji, przyswajania informacji i poprawą funkcji poznawczych. Z tych powodów zaleca się włączenie warzyw do diety, np. poprzez spożywanie pół litra soku z buraków codziennie, nie tylko osobom, które skończyły 65 lat.

Jak powinna być dieta dla seniora?Newseria Lifestyle/informacja prasowa

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułБаскетбольный “Днепр” проиграл “Констанце” и вылетел из Кубка Европы
Następny artykułПісторіус – про ядерні погрози РФ: Риторика Путіна нас не налякає