A A+ A++

Warzywne pasztety to żadna nowość, ale pasztet zrobiony z selera? Otóż to!

Składniki:

  • 2 duże selery korzeniowe,
  • 2 duże cebule,
  • 2 kostki bulionu grzybowego,
  • 4 jajka, 1 szkl. bułki tartej,
  • 20 dag masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Selery i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach albo mielimy w maszynce.
  2. Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 40 minut.
  3. Następnie do garnka dodajemy masło oraz kostki rosołowe. Mieszamy do rozpuszczenia. Całość zdejmujemy z ognia i doprawiamy.
  4. Potem należy wsypać bułkę tartą, dodać żółtka i wyrobić wszystko na gładką masę.
  5. Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
  6. Pieczemy w natłuszczonej i posypanej bułką tartą blasze przez ok. godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Może być zupa pomidorowa, ogórkowa, kalafiorowa, brokułowa, a nawet porowa. Czemu więc nie selerowa?

Składniki:

  • 1 seler korzeniowy,
  • 6-8 łodyg selera naciowego,
  • 1 ziemniak,
  • 1 cebula,
  • 500 ml bulionu drobiowego,
  • 125 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 g serka topionego typu ementaler,
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią,
  • masło do smażenia,
  • do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

  1. Seler korzeniowy obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Seler naciowy myjemy i kroimy w centymetrowe kawałki. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.
  2. Masło rozgrzewamy na patelni i wrzucamy do niego cebulkę, którą trzeba zeszklić. Potem należy dodać oba selery oraz ziemniaka. Podsmażamy wszystko przez kilka minut. Następnie mieszamy z gorącym bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.
  3. Dodajemy serek topiony i blendujemy zupę na gładką masę. Stopniowo dodajemy śmietankę, ciągle mieszając potrawę. Przyprawiamy.
  4. Na talerzach dekorujemy świeżymi listami selera oraz pokruszonym serem pleśniowym. Podajemy z groszkiem ptysiowym albo grzankami. Danie można też posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Idealne danie dla osób, które chcą odpocząć od mięsa. Aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 seler korzeniowy,
  • 1 l warzywnego bulionu,
  • 1 jajko,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Obrany seler kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Gotujemy je w warzywnym bulionie, a następnie wyjmujemy z niego, osuszamy i studzimy.
  2. Następnie plastry selera przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  3. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Zamiast zwykłych ziemniaków jako doskonałe urozmaicenie drugiego dania.

Składniki:

  • 1 seler korzeniowy,
  • 2 ziemniaki,
  • 1/3 kostki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Selera i ziemniaki myjemy i dokładnie obieramy. Następnie kroimy je w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy masło i smażymy na nim selera z ziemniakami, doprawiając solą i pieprzem.
  2. Gdy warzywa będą miękkie, zalewamy je 2 szklankami wody. Dusimy pod przykryciem przez ok. pół godziny.
  3. Całość miksujemy lub blendujemy na gładką masę i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Pachnące, łatwe w przygotowaniu i idealne zarówno na obiad, jak i śniadanie czy kolację.

Składniki:

  • 1 seler korzeniowy,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1-2 cebule,
  • ½ szkl. kwaśnej śmietany + śmietana do podania,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1-2 łyżeczki natki pietruszki,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Seler obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy lub również ścieramy.
  2. Do warzyw dodajemy jajka, śmietanę, mąkę, natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy warzywną masę i smażymy placuszki na złoty kolor.
  4. Podajemy udekorowane keksem z kwaśnej śmietany i posypane posiekaną natką pietruszki.

Seler korzeniowy jest warzywem zawierającym ogromne ilości witamin i składników mineralnych. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii. Dlatego też warto jeść go często i w różnej formie. Z pewnością będziecie zaskoczeni, jak wspaniale może smakować, a przy okazji zadbacie o swoje zdrowie i talię.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułII Wojewódzki Turniej Kwalifikacyjny
Następny artykułV Event dla Patryka już w grudniu