A A+ A++

Można go nie tylko chrupać, dodawać do sałatek, ale także pić jako sok. Seler naciowy ma bardzo wiele prozdrowotnych właściwości.

Jego łodyga może zapewnić 25 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, 5 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, kwas foliowy i potas. W mniejszych ilościach w selerze naciowym znajduje się wapń, mangan, magnez, fosfor i witaminy z grupy B. Jest również bogaty w błonnik – ok. 1 g na łodygę.

– Mamy to wszystko w jednym pakiecie, to bardzo zdrowe składniki, które także odmładzają i energetyzują. Naukowcy mówią, że ćwierć litra soku dziennie z selera naciowego ma właściwości antyseptyczne, a więc chronimy się przed wirusami. Taki sok działa również anty zakrzepowo, przeciwzapalnie, obniża ciśnienie krwi – powiedziała Anna Przybysz, weganka, prezes Fundacji Świętokrzyski Ogród Inspiracji w Andruszkowicach koło Sandomierza.

Seler naciowy utrzymuje na dobrym poziomie gospodarkę potasowo-sodową, a więc jest również bardzo dobry na serce. Ze względu na błonnik pomaga w utrzymaniu zdrowych jelit i utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOpel zderzył się z tramwajem. Wstrzymany ruch na Marszałkowskiej
Następny artykułKończą się “pozimowe” remonty dróg w Łodzi. ZDiT otwiera ul. Konstytucyjną. Co z resztą?