Można go nie tylko chrupać, dodawać do sałatek, ale także pić jako sok. Seler naciowy ma bardzo wiele prozdrowotnych właściwości.
Jego łodyga może zapewnić 25 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, 5 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, kwas foliowy i potas. W mniejszych ilościach w selerze naciowym znajduje się wapń, mangan, magnez, fosfor i witaminy z grupy B. Jest również bogaty w błonnik – ok. 1 g na łodygę.
– Mamy to wszystko w jednym pakiecie, to bardzo zdrowe składniki, które także odmładzają i energetyzują. Naukowcy mówią, że ćwierć litra soku dziennie z selera naciowego ma właściwości antyseptyczne, a więc chronimy się przed wirusami. Taki sok działa również anty zakrzepowo, przeciwzapalnie, obniża ciśnienie krwi – powiedziała Anna Przybysz, weganka, prezes Fundacji Świętokrzyski Ogród Inspiracji w Andruszkowicach koło Sandomierza.
Seler naciowy utrzymuje na dobrym poziomie gospodarkę potasowo-sodową, a więc jest również bardzo dobry na serce. Ze względu na błonnik pomaga w utrzymaniu zdrowych jelit i utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS