A A+ A++

Kotlet schabowy jest niewątpliwie jednym z ulubionych dań amatorów kuchni polskiej. Według tradycyjnej receptury naszych prababci ta klasyczna potrawa powinna być delikatna, lecz chrupiąca. Ten efekt ma zapewnić przygotowanie sekretnej panierki, o której obecnie mało kto pamięta, a w staropolskiej kuchni była podstawą.

Na początek należy odpowiednio przygotować mięso. Tradycyjnie kroimy schab na mniejsze porcje, z których później powstaną kotlety. Następnie rozbijamy je i solimy. Kolejnym i najważniejszym krokiem jest przygotowanie sekretnej panierki. Choć wiele osób jedynie obtacza mięso w jajku i bułce tartej, warto pokusić się o bardziej skomplikowane rozwiązanie. Zajmuje niewiele więcej czasu, a różnica jest zdecydowanie wyczuwalna w smaku.

Rozbijamy wodę i żółtka, a następnie dodajemy do nich mąkę i olej. Całość starannie mieszamy, pozbywając się grudek. W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją do masy i obtaczamy w niej kotlety. Od razu wrzucamy je na rozgrzany olej. Kiedy się zarumienią, zdejmujemy je z patelni i delektujemy się wyjątkowym smakiem.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułP. Głowacki: Ortopedów dziecięcych jest mało
Następny artykułPolska Grupa Motoryzacyjna: Izera to nowe możliwości rozwoju sektora automotive w Polsce