A A+ A++

Podziel się na Facebooku

Tweet (Ćwierkaj) na Twitterze

Zaparzenie odpowiedniego espresso i przyrządzenie na jego bazie idealnego cappuccino nie jest tak proste, jak się wielu osobom wydaje. W czym tkwi sekret dobrze skomponowanego cappuccino? I jak ułatwić sobie to zadanie? 

Cappuccino – symbol Włoch

Cappuccino to niekwestionowany symbol Włoch, ale też jedna z ulubionych kaw Polaków. My jednak pijemy tę kawę nieco inaczej niż południowcy. Włosi tradycyjnie raczą się kawą do południa, u nas natomiast pora dnia jest bez znaczenia – pijemy cappuccino o różnych porach.

Cappuccino – czyli co?

Fani tego rodzaju kawy z pewnością wiedzą, że prawdziwe cappuccino składa się w 1/3 z espresso, w 1/3 z gorącego mleka oraz w 1/3 ze spienionego mleka. Napój podaje się w mniejszej filiżance niż latte (z którą to często myli się cappuccino): zazwyczaj klasyczna filiżanka do cappuccino ma około 180-210 ml. Dla porównania filiżanka lub szklanka do latte ma pojemność od 250 do 300 ml.

Jak przyrządzić cappuccino idealne?

Do przygotowania cappuccino potrzebujemy mocnego świeżo zaparzonego espresso oraz pełnotłustego mleka, które pozwoli nam uzyskać odpowiednią konsystencję pianki.

Zaczynamy od podgrzania filiżanek. Dopiero do tak przygotowanych naczyń wlewamy espresso. W metalowym garnuszku podgrzewamy mleko i dokładnie je spieniamy za pomocą spieniacza. Następnie delikatnie przelewamy mleko do filiżanek, zostawiając na końcu miejsce na piankę.

Odpowiednie przygotowanie cappuccino zajmuje dość dużo czasu, na co nie wszyscy mogą sobie pozwolić o poranku. Dlatego warto pomyśleć o ekspresie kapsułkowym, który przyrządzi dla nas ulubioną kawę w zaledwie 30 sekund!

Cappuccino z ekspresu kapsułkowego

Dobrym rozwiązaniem dla zabieganych jest ekspres kapsułkowy i kapsułki NESCAFÉ® Dolce Gusto®. Wystarczą dwie kapsułki, aby zrobić pyszną kawę: jedna z espresso z ziaren Arabiki i Robusty, a druga z delikatnie słodzonym mlekiem. Naciskamy przycisk i pyszna kawa gotowa! 

Ekspresy kapsułkowe to świetna opcja, która umożliwia przygotowanie wyśmienitej kawy przy minimalnym wysiłku. Dzięki systemowi wysokiego ciśnienia (do 15 barów) możemy każdego ranka cieszyć się wspaniałym smakiem cappuccino z aksamitną cremą.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRosja: przerwanie tamy, wiele ofiar
Następny artykułOpolska klinika z pierwszą w regionie kompleksową opieką nad ciężko chorymi małymi dziećmi