Podziel się na Facebooku
Tweet (Ćwierkaj) na Twitterze
Zaparzenie odpowiedniego espresso i przyrządzenie na jego bazie idealnego cappuccino nie jest tak proste, jak się wielu osobom wydaje. W czym tkwi sekret dobrze skomponowanego cappuccino? I jak ułatwić sobie to zadanie?
Cappuccino – symbol Włoch
Cappuccino to niekwestionowany symbol Włoch, ale też jedna z ulubionych kaw Polaków. My jednak pijemy tę kawę nieco inaczej niż południowcy. Włosi tradycyjnie raczą się kawą do południa, u nas natomiast pora dnia jest bez znaczenia – pijemy cappuccino o różnych porach.
Cappuccino – czyli co?
Fani tego rodzaju kawy z pewnością wiedzą, że prawdziwe cappuccino składa się w 1/3 z espresso, w 1/3 z gorącego mleka oraz w 1/3 ze spienionego mleka. Napój podaje się w mniejszej filiżance niż latte (z którą to często myli się cappuccino): zazwyczaj klasyczna filiżanka do cappuccino ma około 180-210 ml. Dla porównania filiżanka lub szklanka do latte ma pojemność od 250 do 300 ml.
Jak przyrządzić cappuccino idealne?
Do przygotowania cappuccino potrzebujemy mocnego świeżo zaparzonego espresso oraz pełnotłustego mleka, które pozwoli nam uzyskać odpowiednią konsystencję pianki.
Zaczynamy od podgrzania filiżanek. Dopiero do tak przygotowanych naczyń wlewamy espresso. W metalowym garnuszku podgrzewamy mleko i dokładnie je spieniamy za pomocą spieniacza. Następnie delikatnie przelewamy mleko do filiżanek, zostawiając na końcu miejsce na piankę.
Odpowiednie przygotowanie cappuccino zajmuje dość dużo czasu, na co nie wszyscy mogą sobie pozwolić o poranku. Dlatego warto pomyśleć o ekspresie kapsułkowym, który przyrządzi dla nas ulubioną kawę w zaledwie 30 sekund!
Cappuccino z ekspresu kapsułkowego
Dobrym rozwiązaniem dla zabieganych jest ekspres kapsułkowy i kapsułki NESCAFÉ® Dolce Gusto®. Wystarczą dwie kapsułki, aby zrobić pyszną kawę: jedna z espresso z ziaren Arabiki i Robusty, a druga z delikatnie słodzonym mlekiem. Naciskamy przycisk i pyszna kawa gotowa!
Ekspresy kapsułkowe to świetna opcja, która umożliwia przygotowanie wyśmienitej kawy przy minimalnym wysiłku. Dzięki systemowi wysokiego ciśnienia (do 15 barów) możemy każdego ranka cieszyć się wspaniałym smakiem cappuccino z aksamitną cremą.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS