Ściskasz torebkę od herbaty, bo myślisz, że dzięki temu nadasz jej bardziej aromatyczny i wyrazisty smak? Niestety nie należy tego robić. Wbrew pozorom psuje to cały smak herbaty, a w dodatku może być to szkodliwe dla organizmu. Oto dlaczego nie należy tego robić.
Herbaty mają wiele składników odżywczych i minerałów. Różnią się smakiem, aromatem oraz barwą. Najbardziej popularne są: zielone, czarne, owocowe. Mają różne właściwości, które korzystnie wpływają na nasz organizm, w zależności od rodzaju herbaty, np. herbata zielona, która zawiera katechiny wspomagające redukcję tkanki tłuszczowej.
Zaparzasz herbatę, a kiedy chcesz ją wypić to ściskasz torebkę od herbaty? A może zaparzasz ją dłużej niż 3 minuty? Takie nawyki związane z piciem herbaty łamią zasady, które mówią m.in. że nie wolno zbyt długo zaparzać torebki i ściskać jej.
Dlaczego nigdy nie należy ściskać torebki od herbaty?
Po pierwsze, liście herbaty mają wysoką zawartość substancji chemicznych zwanych taninami. Są to inaczej garbniki- związki należące do jednej z grup polifenoli, które nadają herbacie charakterystyczny, gorzki i cierpki smak. Najbardziej wyczuwalny jest w czarnej i zielonej herbacie ponieważ są bogate w garbniki, które uwalniają się podczas zaparzania. Garbniki mają też jedną wadę – barwią zęby.
Po drugie, w niektórych herbatach znajdują się związki toksyczne dla organizmu, np. substancja acetamipryd. Jest to związek, który silnie oddziałuje na ludzki organizm. Może powodować dolegliwości żołądkowe – nudności, wymioty, a także osłabienie mięśni, hipotermię, drgawki, a także niedotlenienie.
Siateczki i torebki – czy są szkodliwe?
Jeśli acetamipryd nie zrobił na Tobie większego wrażenia, to co powiesz na nylonowe siateczki i torebki, które nie są poddawane atestom ponieważ nie zaliczają się do produktów spożywczych?
Producenci jednak zapewniają, że siateczki do herbat są całkowicie bezpieczne. Twierdzą, że cechuje je w rzeczywistości dosyć wysoka temperatura topnienia. Ale czy taki argument jest wystarczający?
Kiedy nylonowa siateczka lub torebka ma styczność z wrzątkiem to wytwarzają się toksyczne związki. Znajdują się one w torebce herbacianej i wnikają do organizmu w trakcie picia herbaty. Dlatego ważne, aby zaparzać herbatę maksymalnie 3-4 minuty.
Inne szkodliwe substancje takie jak: chlorfenapyr powodujący zmiany w mózgu, aflatoksyny, które powodują raka znajdują się w herbatach gorszej jakości.
Aby uniknąć toksycznych substancji najlepiej jest używać herbaty sypanej i odcedzać ją przez sitko.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS