A A+ A++

Ściskasz torebkę od herbaty, bo myślisz, że dzięki temu nadasz jej bardziej aromatyczny i wyrazisty smak? Niestety nie należy tego robić. Wbrew pozorom psuje to cały smak herbaty, a w dodatku może być to szkodliwe dla organizmu. Oto dlaczego nie należy tego robić.

Herbaty mają wiele składników odżywczych i minerałów. Różnią się smakiem, aromatem oraz barwą. Najbardziej popularne są: zielone, czarne, owocowe. Mają różne właściwości, które korzystnie wpływają na nasz organizm, w zależności od rodzaju herbaty, np. herbata zielona, która zawiera katechiny wspomagające redukcję tkanki tłuszczowej.

Zaparzasz herbatę, a kiedy chcesz ją wypić to ściskasz torebkę od herbaty? A może zaparzasz ją dłużej niż 3 minuty?  Takie nawyki związane z piciem herbaty łamią zasady, które mówią m.in. że nie wolno zbyt długo zaparzać torebki i ściskać jej.

Czytaj także:  Ministerstwo Zdrowia informuje o nowych zakażeniach. 8 grudnia

Dlaczego nigdy nie należy ściskać torebki od herbaty?

herbaty

Po pierwsze, liście herbaty mają wysoką zawartość substancji chemicznych zwanych taninami. Są to inaczej garbniki- związki należące do jednej z grup polifenoli, które nadają herbacie charakterystyczny, gorzki i cierpki smak. Najbardziej wyczuwalny jest w czarnej i zielonej herbacie ponieważ są bogate w garbniki, które uwalniają się podczas zaparzania. Garbniki mają też jedną wadę – barwią zęby.

Po drugie, w niektórych herbatach znajdują się związki toksyczne dla organizmu, np. substancja acetamipryd. Jest to związek, który silnie oddziałuje na ludzki organizm. Może powodować dolegliwości żołądkowe – nudności, wymioty, a także osłabienie mięśni, hipotermię, drgawki, a także niedotlenienie.

Siateczki i torebki – czy są szkodliwe?

Jeśli acetamipryd nie zrobił na Tobie większego wrażenia, to co powiesz na nylonowe siateczki i torebki, które nie są poddawane atestom ponieważ nie zaliczają się do produktów spożywczych?

Czytaj także:  Coraz więcej ofiar awokado. Chirurdzy biją na alarm!

Producenci jednak zapewniają, że siateczki do herbat są całkowicie bezpieczne. Twierdzą, że cechuje je w rzeczywistości dosyć wysoka temperatura topnienia. Ale czy taki argument jest wystarczający?

 Kiedy nylonowa siateczka lub torebka ma styczność z wrzątkiem to wytwarzają się toksyczne związki. Znajdują się one w torebce herbacianej i wnikają do organizmu w trakcie picia herbaty. Dlatego ważne, aby zaparzać herbatę maksymalnie 3-4 minuty.

Inne szkodliwe substancje takie jak: chlorfenapyr powodujący zmiany w mózgu, aflatoksyny, które powodują raka znajdują się w herbatach gorszej jakości.

Aby uniknąć toksycznych substancji najlepiej jest używać herbaty sypanej i odcedzać ją przez sitko.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZderzenie samochodów w Skawie (zdjęcia)
Następny artykułWodociągowcy idą za ciosem: po przebiciu pod Wisłą przewiertu na ścieki ogłaszają przetarg na kolejny