Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dotyczące mąki żytniej razowej typ 720 wyprodukowanej przez Radix-Bis. Powodem jest przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A. To toksyna wytwarzana przez grzyby Aspergillus i Penicillium, która jest szkodliwa dla zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Partia mąki wycofana ze sprzedaży
Problem dotyczy produktu “Mąka żytnia razowa typ 720” o masie netto 1 kg, numerze 11.01.2025, z datą minimalnej trwałości 11.01.2025. Producent Radix-Bis zdecydował się na wycofanie tej partii z rynku.
Z komunikatu GIS wynika, że firma zobowiązała się do poinformowania klientów o zagrożeniu i współpracuje z Państwową Inspekcją Sanitarną w celu monitorowania procesu wycofania produktu.
GIS podkreśla, że ochratoksyna A ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka – jest uznawana za jedną z najbardziej niebezpiecznych mykotoksyn z uwagi na swoje właściwości toksyczne i rakotwórcze.
GIS apeluje do konsumentów o zwrócenie uwagi na numer partii i datę minimalnej trwałości produktu. W przypadku posiadania mąki z tej partii, zaleca się jej nieużywanie i zwrot do miejsca zakupu. Więcej informacji można znaleźć na stronie GIS oraz w komunikatach producenta.
Kolejna wadliwa mąka w sprzedaży
Mąka typ 720 została wyprodukowany z tej samej partii surowca, co mąka typ 2000, przed którą już wcześniej ostrzegał GIS. To już trzecia mąka, która znalazła się na celowniku sanepidu w ciągu tygodnia.
W komunikacie z 9 listopada służby informowały, że z obrotu wycofano produkt “Mąka żytnia razowa typ 2000” o masie netto 900 g, z numerem partii 11.12.2024 i datą minimalnej trwałości 11.12.2024 r.
Z kolei trzy dni później służby informowały, że niezdatny do spożycia produkt to “Szczepanki Mąka żytnia typ 720″ w opakowaniach o masie netto 1 kg, o numerze partii: 21.12.2024 10:30:30 C/L1 i dacie minimalnej trwałości: 21/12/2024.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS