A A+ A++

Za oknem panują upały, które potrafią skutecznie zniechęcić do jedzenia tradycyjnych obiadów. W samym środku gorącego lata warto spróbować lekkich, alternatywnych dań. Doskonałym sposobem na to mogą okazać się sycące sałatki. Z powodzeniem można podawać je zamiast gorącego posiłku. Ich zróżnicowane składniki odżywią organizm, aby mógł lepiej radzić sobie z uciążliwymi warunkami atmosferycznymi. Oto kilka prostych przepisów.

SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I KURCZAKIEM

Składniki:

– szklanka suchej kaszy kuskus (należy przyrządzić ją zgodnie z instrukcją producenta),

– 1 pierś kurczaka,

– po jednej niewielkiej papryce: czerwonej, żółtej i zielonej,

– mała puszka kukurydzy,

– dwie łyżki majonezu,

– odrobina oleju,

– jedna łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego,

– sól i pieprz oraz wędzona papryka w proszku do smaku.

 

Przygotowanie:

 

1. Pierś z kurczaka posolić i smażyć na odrobinie oleju, aż się zarumieni.

2. Papryki pokroić w drobną kostkę.

3. Wszystkie składniki wymieszać w wysokiej misce i doprawić solą, pieprzem oraz wędzoną papryką do uzyskania ulubionego smaku.

 

SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW, KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I WĘDZONEGO BOCZKU

 

Składniki:

 

– jedna mała główka kapusty pekińskiej,

– 200 gramów wędzonego boczku,

– przyprawa do koperkowego sosu sałatkowego,

– przyprawa do ziemniaków,

– majonez,

– olej,

– sól i pieprz do smaku.

 

Przygotowanie:

 

1. Kapustę umyć i poszatkować, a następnie wymieszać z całym opakowaniem sosu sałatkowego (bez rozrabiania wodą); odstawić pod przykryciem.

2. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kosteczkę i smażyć na niewielkim ogniu z niewielkim dodatkiem oleju, aż zarumienią się i zmiękną. Pod koniec smażenia obsypać je przyprawą do ziemniaków.

3. Na osobnej patelni usmażyć do uzyskania chrupkości pokrojony w drobną kostkę boczek.

4. Wszystkie składniki wystudzić i pomieszać, dodając dwie – trzy łyżki majonezu oraz pieprz i sól do smaku.

SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM I TUŃCZYKIEM

 

Składniki:

 

– 150 gramów makaronu w kształcie ryżu,

– jedna puszka tuńczyka w sosie własnym,

– jedna puszka zielonego groszku,

– jedna puszka kukurydzy,

– 3 ogórki konserwowe,

– pęczek szczypiorku,

– majonez,

– sól i pieprz.

 

Przygotowanie:

 

1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

2. Tuńczyka przełożyć na sito i odcedzić nadmiar sosu.

3. Z kukurydzy oraz groszku odsączyć zalewę.

4. Ogórki pokroić w drobną kostkę.

5. Posiekać szczypiorek.

6. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodając dwie łyżki majonezu oraz sól i pieprz do smaku.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZapłacili bonem na ponad 68 mln zł
Następny artykułKołodziejczak: Rozpętamy w Polsce piekło