Za oknem panują upały, które potrafią skutecznie zniechęcić do jedzenia tradycyjnych obiadów. W samym środku gorącego lata warto spróbować lekkich, alternatywnych dań. Doskonałym sposobem na to mogą okazać się sycące sałatki. Z powodzeniem można podawać je zamiast gorącego posiłku. Ich zróżnicowane składniki odżywią organizm, aby mógł lepiej radzić sobie z uciążliwymi warunkami atmosferycznymi. Oto kilka prostych przepisów.
SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I KURCZAKIEM
Składniki:
– szklanka suchej kaszy kuskus (należy przyrządzić ją zgodnie z instrukcją producenta),
– 1 pierś kurczaka,
– po jednej niewielkiej papryce: czerwonej, żółtej i zielonej,
– mała puszka kukurydzy,
– dwie łyżki majonezu,
– odrobina oleju,
– jedna łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego,
– sól i pieprz oraz wędzona papryka w proszku do smaku.
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka posolić i smażyć na odrobinie oleju, aż się zarumieni.
2. Papryki pokroić w drobną kostkę.
3. Wszystkie składniki wymieszać w wysokiej misce i doprawić solą, pieprzem oraz wędzoną papryką do uzyskania ulubionego smaku.
SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW, KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I WĘDZONEGO BOCZKU
Składniki:
– jedna mała główka kapusty pekińskiej,
– 200 gramów wędzonego boczku,
– przyprawa do koperkowego sosu sałatkowego,
– przyprawa do ziemniaków,
– majonez,
– olej,
– sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Kapustę umyć i poszatkować, a następnie wymieszać z całym opakowaniem sosu sałatkowego (bez rozrabiania wodą); odstawić pod przykryciem.
2. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kosteczkę i smażyć na niewielkim ogniu z niewielkim dodatkiem oleju, aż zarumienią się i zmiękną. Pod koniec smażenia obsypać je przyprawą do ziemniaków.
3. Na osobnej patelni usmażyć do uzyskania chrupkości pokrojony w drobną kostkę boczek.
4. Wszystkie składniki wystudzić i pomieszać, dodając dwie – trzy łyżki majonezu oraz pieprz i sól do smaku.
SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM I TUŃCZYKIEM
Składniki:
– 150 gramów makaronu w kształcie ryżu,
– jedna puszka tuńczyka w sosie własnym,
– jedna puszka zielonego groszku,
– jedna puszka kukurydzy,
– 3 ogórki konserwowe,
– pęczek szczypiorku,
– majonez,
– sól i pieprz.
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
2. Tuńczyka przełożyć na sito i odcedzić nadmiar sosu.
3. Z kukurydzy oraz groszku odsączyć zalewę.
4. Ogórki pokroić w drobną kostkę.
5. Posiekać szczypiorek.
6. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodając dwie łyżki majonezu oraz sól i pieprz do smaku.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS