A A+ A++

Smaczna i szybka sałatka z grillowanym kurczakiem, grzankami i parmezanem. Do tego aromatyczny majonezowy sos. Klasyka gatunku. Przepis znajdziecie w najnowszej książce Roberta Sowy.

Marynata:
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 2 łyżeczki musztardy czosnkowej
• 1 łyżka sosu sojowego
Do smaku: pikantna przyprawa do kurczaka

Grzanki:
• 2 kromki pieczywa tostowego
• 2 ząbki czosnku
• ½ papryczki chili
• 1 opakowanie przyprawy do bruschetty i dań kuchni włoskiej
• 1 łyżka masła

Sos:
• 2 łyżki majonezu
• 6 filetów anchois
• 100 ml kefiru
• 2 łyżki tartego parmezanu
Do smaku: pieprz biały mielony
Do dekoracji: szczypiorek

  • Pierś z kurczaka kroimy w paseczki. Następnie przygotowujemy marynatę do mięsa. Do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę czosnkową oraz sos sojowy, całość doprawiamy do smaku pikantną przyprawą do kurczaka, a potem mieszamy składniki.
  • Wkładamy mięso do marynaty i dokładnie je w niej obtaczamy. Odstawiamy kurczaka na minimum pół godziny, aby mięso przeszło aromatem marynaty.
  • Do drugiej miski dodajemy majonez. Siekamy anchois na mniejsze kawałki i wrzucamy je do naczynia. Do reszty składników wlewamy kefir i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy do sosu tarty parmezan i doprawiamy całość białym pieprzem, po czym łączymy składniki.
  • Chleb tostowy kroimy w kostkę. Czosnek oraz papryczkę chili siekamy na mniejsze kawałeczki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy grzanki, czosnek i chili, składniki doprawiamy przyprawą do bruschetty i dań kuchni włoskiej, podgrzewamy przez chwilę i dodajemy masło. Mieszając, podsmażamy całość przez mniej więcej minutę.
  • Na rozgrzanej ryflowanej patelni grillujemy zamarynowanego kurczaka.
  • Sałatę rzymską wraz z mixem sałat rwiemy na mniejsze części i wrzucamy do miski. Całość polewamy sosem i mieszamy tak, aby wszystkie listki były nim pokryte.
  • Sałatę przekładamy do miski, w której podamy całe danie. Żółty ser kroimy w paseczki, a następnie kładziemy go na wierzch wraz z kurczakiem. Sałatkę posypujemy grzankami i ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem.

Przepis pochodzi z książki Roberta Sowy “Coś pysznego. 80 przepisów, które odmienią twoją kuchnię”

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułW tych miejscach policjant może sprawdzić, czy zasłaniamy nos i usta. Kontrole w Kędzierzynie-Koźlu
Następny artykułTatry. Szlak w rejonie Kalatówek ponownie otwarty