O właściwościach odżywczych brokułu dużo by mówić. Jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie, a poza tym ma bardzo mało kalorii. Można go komponować w różnych kombinacjach z wieloma potrawami i składnikami. Na wielkanocny stół polecamy sałatkę z brokułem i kurczakiem.
Składniki:
średni brokuł
pierś z kurczaka
puszka kukurydzy
ser feta
ziarna słonecznika
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu
czosnek przeciśnięty przez praskę
sól, pieprz
Kurczaka oczyszczonego i pokrojonego w kostkę doprawiamy solą, pieprzem i olejem. Ja używam Kujawskiego czosnek + papryka – nadaje fajnego aromatu. Całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do lekko osolonej, gotującej się wody. Gotujemy około 10 minut, sprawdzając czy jest już miękki. Uważamy żeby go nie rozgotować. Powinien być al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i zostawiamy również do wystygnięcia.
Kukurydzę przelewamy wodą i odsączamy.
Ser kroimy w kostkę.
Opcjonalnie możemy również dodać pomidorki koktajlowe – w całości lub przekrojone na połówki.
Sos: Do majonezu i jogurtu dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i pieprz i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Ilość czosnku jest uzależniona od tego, czy wolimy łagodny, czy bardziej ostry smak.
Na półmisku układamy brokuł, następnie kurczaka, kukurydzę, ser, pomidorki i polewamy sosem. Wierzch posypujemy słonecznikiem lub specjalną mieszanka ziaren do sałatek.
Smacznego!
Jenny
Napisany dnia: 30.03.2021, 15:14
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS