Sałatka warstwowa, posypana startym żółtkiem, to świetna propozycja na Wielkanoc. Nie tylko zawiera ona tradycyjne wielkanocne składniki, ale też pięknie zdobi świąteczny stół. By domownicy i goście mogli cieszyć się pełnią jej estetycznych walorów, proponujemy, by wielkanocną sałatkę warstwową przyrządzić w słoikach.
Sałatka warstwowa na Wielkanoc – odmiany popularne w różnych krajach
Sałatka warstwowa, posypana żółtkami, prawdopodobnie pochodzi ze Wschodu i bywa nazywana też sałatką mimoza. Niektórzy twierdzą, że otrzymała takie miano, ponieważ starte żółtko bardzo dobrze oddaje wygląd kwitnących kwiatów mimozy. Podobieństwo jest jednak jeszcze jedno – jest to sałatka bardzo delikatna, tak jak sama mimoza, i podczas przekładania jej na talerz łatwo “zmienia swój kształt”. Dlatego idealnym pomysłem jest przyrządzenie sałatki warstwowej w słoiku – dzięki temu składniki nie pomieszają się.
Ten rodzaj sałatki bardzo popularny jest na Ukrainie i w Rosji. Przepisy zawierają różne składniki, właściwie czasem jedyną częścią wspólną jest obecność jajka i ryby (u nas najczęściej tuńczyka, ale u wschodnich sąsiadów popularny jest też śledź, łosoś, makrela i ozdoba w postaci kawioru).
W naszym kraju zachwyt sałatką warstwową narodził się kilkadziesiąt lat temu i na tyle przypadła nam do gustu, że dołączyła do tradycyjnych wielkanocnych przysmaków.
Przepis na wielkanocną sałatkę warstwową
Nasz przepis na sałatkę warstwową na Wielkanoc można uznać za najbardziej popularny i już wręcz klasyczny w Polsce. Składa się ona głównie z jajek, tuńczyka oraz sera żółtego. Jest to wersja lekka w odbiorze, bez dodatku ziemniaków, ponieważ menu wielkanocne zazwyczaj jest ciężkostrawne i warto dla odmiany wprowadzić na stół coś lżejszego.
Z podanych niżej składników otrzymamy 2 porcje po 350 ml.
Składniki:
- jajka – 3 sztuki
- ser żółty (np. typu cheddar, gouda w zależności od preferencji) – 100 g
- tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka
- cebula – 1 sztuka
- majonez – 10 łyżeczek
- sól
- pieprz.
Akcesoria:
- słoiki szklane o pojemności ok. 350 ml
- tarka z dużymi oczkami
- tarka z małymi oczkami
- małe sitko.
Jeśli chcesz podarować gościom sałatkę na wynos, to możesz przekazać ją właśnie w słoikach lub próżniowych pojemnikach do przechowywania żywności. Te drugie znajdziesz w naszym sklepie w kategorii Akcesoria kuchenne.
Wykonanie:
- Ugotować jajka na twardo.
- Ostudzić i oddzielić białka od żółtek.
- Białka zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Żółtka zetrzeć na tarce na małych oczkach.
- Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Tuńczyka odsączyć na sitku z zalewy.
- Cebulę drobno posiekać.
- Każdą porcję sałatki układać według warstw (od dołu): 1/2 białek (lekko posolić, nieznacznie popieprzyć) 1/2 sera żółtego 1/2 tuńczyka 5-7 łyżeczek majonezu 1/2 cebuli.
- Powtórzyć jeszcze raz kompozycję warstw i na koniec posypać lekko posolonymi żółtkami.
- Zabezpieczyć górną część sałatki (żółtko) przed wysuszeniem, zakręcić słoik.
- Schłodzić.
Sałatka podana w taki sposób prezentuje się bardzo efektownie, a cała magia smaku tkwi w jej prostocie.
Życzymy smacznego i miłych spotkań przy wielkanocnym stole.
Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Salatka-wielkanocna-warstwowa-przyrzadzona-w-sloiku/70
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS