Sałatka gyros występuje w niezliczonych wersjach. Jednak najsmaczniejsza jest sałatka warstwowa. Pięknie prezentuje się w szklanym naczyniu, w którym doskonale widać poszczególne jej warstwy.
Podstawowym składnikiem sałatki jest mięso typu gyro, do tego świeże oraz konserwowe warzywa. Kropką nad i jest sos majonezowy, który jest spoiwem dla wszystkich składników.
Nie do końca wiadomo gdzie, kiedy i kto skomponował pierwszą sałatkę typu gyros. Wiadomo natomiast, że ojczyzną gyrosa jest Grecja. Grecki gyros to mięso opiekane na pionowym ruszcie z dodatkiem odpowiednich przypraw. Może być to mięso wieprzowe, drobiowe, wołowe lub baranie.
Sałatki, które zrobiły światową karierę. Idealne na lato
Sałatki z klasycznym mięsem gyros z rusztu najczęściej jadane są w restauracjach typu fast-food. W domowej wersji do sałatki gyros używa się mięsa drobiowego.
1. Koperek posiekać, czosnek rozgnieść i wymieszać wszystkie składniki sosu.
2. Mięso pokroić w niewielkie kawałki, usmażyć z przyprawą do gyrosa i pozostawić do wystygnięcia.
3. Cebule, paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Kapustę poszatkować.
4. Następnie układać warstwami: pół pokrojonej kapusty pekińskiej, usmażone mięso, cebula, ogórki, papryka, kukurydza. Polać ketchupem.
5. Wierzch posypać kapustą pekińską.
6. Sałatkę podawać z sosem.
7. Całość można również posypać startym żółtym serem lub posiekanym szczypiorkiem. Po nałożeniu na talerz, należy wymieszać wszystkie składniki sałatki.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS