Składniki:
Sos do sałatki cezar
-1 żółtko jaja kurzego ( jajko wcześniej wyparzone we wrzątku)
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżeczka musztardy ostrej
-2 ząbki czosnku
-1 szczypta soli
-1 szczypta pieprzu
Przygotowanie sosu : w małym słoiku umieszczamy składniki (kolejność nie ma znaczenia) – mieszamy, mocno wstrząsając, do momentu połączenia wszystkich składników
Sałatka cezar
-bagietka lub chleb tostowy – 1 szt.
-2 piersi z kurczaka
-4 liście sałata rzymska
– 5 pomidorków koktajlowych
-2 łyżki startego sera Parmezan
Przyprawy do kurczaka:
-1/3 łyżeczki imbiru (lub 2 cm startego korzenia imbiru)
-1/2 łyżeczki soli (najlepiej morskiej lub niskosodowej z apteki)
-1/2 łyżeczki pieprzu
-1/2 łyżeczki bazylii
-1/2 łyżeczki oregano
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki
-opcjonalnie papryczka chilli
Przygotowanie sałatki cezar
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy – kroimy w drobną kostkę i nacieramy przyprawami. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie umieszczamy na patelni (najlepiej grillowej kurczak wymaga wówczas użycia najmniejszej ilości tłuszczu, a pozostaje idealnie wysmażony) z odrobiną oliwy. Zaczynamy smażyć na średnim ogniu (około 10 minut, najlepiej sprawdzać w trakcie). Pokrojoną w kostkę bagietkę smażymy na wolnym ogniu do uzyskania złocistego koloru.
Rozkładamy poszarpaną sałatę na talerzach, wykładamy kawałki kurczaka, następnie grzanki i połówki pomidorków koktajlowych, posypujemy startym serem i polewamy przygotowanym sosem. Opcjonalnie można dodać kilka ziaren słonecznika i kilka piórek cebulki czerwonej.
Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS