Aby młode ziemniaki były idealnie ugotowane, należy stosować się do kilku wytycznych. Przed gotowaniem dokładnie czyścimy ziemniaki pod chłodną, bieżącą wodą, nie pozbywając się ich skórki, która sprawia, że są jeszcze smaczniejsze. Czyste ziemniaki wkładamy do lekko osolonego wrzątku. Należy ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować około 15-20 minut. Gdy ziemniaki są już miękkie, odlewamy wodę i odstawiamy na 4-5 minut. Voilà!
Świeżo ugotowane młode ziemniaki wyśmienicie smakują z odrobiną masła, dużą szczyptą pachnącego koperku oraz kefirem. Doskonale pasują serwowane z mizerią albo zasmażaną młodą kapustą.
Jeśli szukasz nowych inspiracji, koniecznie zajrzyj do przepisu na młode ziemniaki z oliwkami. Oliwki, czosnek i szalotka nadadzą im śródziemnomorskiego charakteru i pysznego aromatu, a jak pięknie pachną!
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki Przyprawy do warzyw z grilla Knorr
- 1 opakowanie czarnych oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 4 cebule szalotki
- 60 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i wrzuć w całości do miski. Jeśli są różnej wielkości, to większe przekrój na pół.
- Dodaj odsączone oliwki, całe ząbki czosnku oraz przekrojone na połówki szalotki oraz oliwę, przyprawę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Następnie piecz ziemniaki w naczyniu żaroodpornym przez 40 minut. Po upieczeniu przełóż ziemniaki, oliwki, szalotki i powstały podczas pieczenia sos na talerz. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.
Zioła to klucz do wydobycia z potraw niezwykłych walorów smakowych. Rozmaryn i szałwię cechuje nie tylko niepowtarzalny aromat ale też przyjemny zapach, który pobudzi niejedne kubki smakowe. Polecamy skosztować pieczone ziemniaki z aromatycznymi ziołami. W naszej opinii mogą stać się hitem tego lata!
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki Przyprawy Włoskiej z rozmarynem Knorr
- 4 cebule szalotki
- 60 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyj, następnie osusz i pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm. Tak przygotowane umieść w misce.
- Cebulę pokrój w piórka, a z gałązek tymianku oberwij same listki. Dodaj wszystko do ziemniaków.
- Ziemniaki dopraw mieszanką ziół Knorr i skrop oliwą. Całość dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut. Podawaj jako dodatek. Szczególnie dobrze pasują do ryb.
Wielu smakoszy czeka na nie przez cały rok. Szefowie kuchni stawiają je na piedestale, czyniąc z młodych ziemniaków danie główne. Warto jednak urozmaicać swoje posiłki, tym bardziej, że o tej porze roku nie brakuje świeżych warzyw, z którymi swojskie bulwy tworzą kapitalne kompozycje.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 2 łyżki przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr
- 1 opakowanie sosu sałatkowego francuskiego Knorr
- 6 zielonych szparagów
- 6 białych szparagów
- 1 kalarepa
- 100 g mixu sałat
- 1 szczypta pieprzu czarnego
- 5 łyżek oleju
- Olej rzepakowy do smażenia
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a następnie przestudź, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Skrop olejem i posyp przyprawą do kurczaka. Całość wymieszaj.
- Tak przygotowane ziemniaki przełóż na pergamin i upiecz w piekarniku lub obsmaż na patelni.
- Obierz kalarepę i pokrój w słupki. Kolejno obierz dwa rodzaje szparagów, a następnie pokrój na trzy części. Warzywa ugotuj w wodzie z odrobiną soli i cukru. Pamiętaj, by po ugotowaniu zahartować je zimną wodą lub lodem.
- Sałaty wypłucz i osusz. Sos sałatkowy połącz ze szczyptą mielonego pieprzu. Mieszając, sukcesywnie dolewaj olej i oliwę z oliwek.
- Na dużym talerzu przygotuj kompozycję z bukietu sałat, szparagów, kalarepy i pieczonych ziemniaków. Całość polej przygotowanym sosem.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS