W Brzesku 8 września 2024 r. po raz 23 odbyło się Diecezjalne Święto Chleba. Rzemieślnicy z całej diecezji spotkali się najpierw w siedzibie cechu, skąd przeszli na plac Kazimierza Wielkiego, gdzie wręczone zostały odznaczenia i wyróżnienia dla ludzi rzemiosła. Po wręczeniu odznaczeń Mszy św. w intencji rzemieślników przewodniczył bp Stanisław Salaterski.
Galeria zdjęć / Tarnowski Gość Niedzielny <==
– Dla budowania Bożego świata potrzebna jest troska o sprawiedliwość, wyrażająca się w tym, by szanować prawa drugiego człowieka, aby dać mu poczucie godności i bezpieczeństwa. Trzeba o sprawiedliwość starać się także, jak chcemy być uczciwi wobec ziemi, która jeżeli jest dobrze przygotowana, ma powierzone dobre ziarno, wyda obfity plon. Jeżeli próbujemy oszukiwać nie dziwmy się, że mamy chwasty. Jeżeli nie ma dobrej mąki na chleb, pieczywo, ciasto, nie trzymamy się dobrych receptur, nie włoży się serca i czasu, jeśli postawi się tylko na chemię, to tracimy dobre imię, zdradzamy niejako tradycję. Nie dziwmy się zatem jeśli w relacjach między nami nie ma sprawiedliwości, że coś jest nie tak – przypominał bp Stanisław Salaterski.
Uczestnicy XXIII Diecezjalnego Święta Chleba dziękowali za plony, za pracę rolników, za rzemieślników, za wszystkich, którzy produkują żywność i mają czym podzielić się z innymi.
– Dziękujemy za rzemieślników, piekarzy, cukierników, wszystkich, którzy dbają o to, aby ten chleb z ziarna wyprodukować jak najbardziej godny. Dziękujemy za miejsca pracy, które dają, za wierność rodzinnej tradycji, za kultywowanie polskiej kultury i patriotyzmu, bo w tym szacunku do chleba on także się wyraża – dodał.
Podkreślał, że chleb jest darem Bożym, jest uświęcony tym, że Bóg pod jego postacią daje się ludziom, ale trzeba pamiętać, że na drodze z chlebem do innych ludzi trzeba, byśmy byli ludźmi pobożnymi, sprawiedliwymi, i liczącymi się z Panem Bogiem, jeśli chcemy kiedyś zasłużyć na życie wieczne.
Po Mszy św. odbył się pod hasłem „Rzemiosło w wieku nowych technologii” na brzeskim rynku festyn rzemiosła diecezjalnego, w czasie którego można było degustować m.in. piekarnicze i cukiernicze wypieki rzemieślników.
—
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS