A A+ A++

“Kryzys na rynku gazu ma kolejną odsłonę: tym razem uderzył w branżę spożywczą. Zatrzymanie pracy zakładów należących do Grupy Azoty oraz Anwilu przyniosło w efekcie brak dwutlenku węgla, niezbędnego dla producentów piwa, napojów oraz serów” – czytamy w gazecie.

Jak ocenia dyrektor Browarów Polskich Bartłomiej Morzycki, “to gigantyczny problem dla naszych producentów i zagrożenie dla ciągłości produkcji”.

Według “Rzeczpospolitej” browarom zapasów CO2 wystarczy na kilka dni, a zestresowani są też mleczarze.

“Brak gazu uniemożliwi paczkowanie wyrobów, gdyż odbywa się to w mieszance gazów, gdzie dwutlenek węgla jest ważnym elementem” – mówi dyrektor Polskiej Izby Mleka Agnieszka Maliszewska. 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJuż wkrótce remonty ul. Ułańskiej i Obroki. Będą utrudnienia na ul. Chorzowskiej
Następny artykułPrzez cały weekend więcej policji na drogach