Podziel się na Facebooku
Tweet (Ćwierkaj) na Twitterze
Jaworznicki Rynek znów zaczyna tętnić życiem – Mieszkańcy przechodzący tędy mogą cieszyć się widokiem i szumem wody w fontannach, a od niedawna także korzystać z ogródków restauracyjnych.
Podczas, gdy większość mieszkańców, zgodnie z zaleceniami, została w domu, na Rynku prowadzono prace zmieniające jego wizerunek. Już na początku kwietnia zarządca terenu, czyli Miejski Zarząd Dróg i Mostów, podjął prace modernizacyjne. Już teraz działają przebudowane fontanny. Zmieniona została technologia – poprzednio woda ze skoczków trafiała do niecki pod jaworem przez co możliwe było funkcjonowanie dysz w niecce. W miejscu dawnych skoczków działają fontanny w formie „szampanów”, które są podświetlane podwodnymi reflektorami.
Od poniedziałku, 18 maja, w związku z III etapem odmrażania gospodarki, znów zaczęły funkcjonować punkty gastronomiczne, a tych na Rynku nie brakuje. Do tej pory, w związku z pandemią, lokale gastronomiczne musiały wyłączyć swoją stacjonarną działalność, oferując jedynie dania i napoje na wynos lub z dowozem. Od poniedziałku, pod reżimem sanitarnym, klienci mogą już zjeść lub napić się na miejscu. Jak co roku jaworzniccy przedsiębiorcy prowadzący swoje biznesy na Rynku, zdecydowali się otworzyć ogródki restauracyjne. Miejski Zarząd Dróg i Mostów chętnie wydzierżawia w sezonie powierzchnię Rynku pod takie ogródki w cenie 35 zł za miesiąc dla powierzchni do 10m2, a w przypadku większych ogródków dolicza 5 zł za kolejny m2. Ceny te teoretycznie mogłyby już pójść w górę, ponieważ trwałość projektu już minęła (a zgodnie z zapisami, właściciel/ zarządca terenu/ obiektu nie może czerpać z niego zysków w trakcie trwania projektu dofinansowanego ze środków unijnych, a w grę wchodzi oferowanie jedynie „symbolicznych” kwot). Możliwość dzierżawienia powierzchni Rynku w tak atrakcyjnych cenach to ukłon w stronę lokalnego biznesu, szczególnie w obecnym, trudnym dla przedsiębiorców okresie. Dlatego też z kolei zarządca Rynku nie zamierza także specjalnie obniżać opłat, zwłaszcza iż wynoszą one przeciętnie 300-400 złotych za…cały sezon (!).
Korzystając stacjonarnie z oferty lokali gastronomicznych (nawet w ogródkach) należy pamiętać o przestrzeganiu zasad sformułowanych przez rząd. Jaworznickie lokale już od ponownego otwarcia są świetnie przygotowane do realizowania wytycznych, w trosce o bezpieczeństwo klientów i pracowników.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS