A A+ A++

„Rydze” to określenie pospolite, nieprawidłowe z naukowego punktu widzenia. Mowa bowiem o rodzaju botanicznym mleczajów (Lactarius), w ramach którego tylko jeden gatunek  – ten najsmaczniejszy – jest oficjalnie nazywany mleczajem rydzem. Grzybiarze zwyczajowo często odnoszą jednak ową nazwę także do innych jadalnych gatunków o pomarańczowym zabarwieniu.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKINO SENSORYCZNE W CHRZANOWIE
Następny artykułPolicja Opole: Weekend na drogach Opola