A A+ A++

Przepis na rybę, która w takiej postaci będzie smakowała nawet tym, którzy za nią nie przepadają. Panierowane filety w słodko-kwaśnej zalewie z marynowanymi warzywami. Efektownie wygląda na talerzu i z każdym dniem jest coraz lepsza. Polecam do przygotowania.

Ryba po japońsku

Składniki:

– 800 g filetów mintaja lub morszczuka
– 3 cebule
– 4 ogórki marynowane ze słoika
– 4 połówki papryki marynowanej ze słoika – mogą być różne kolory
– sól
– olej do smażenia

Ciasto do panierowania ryby:
– 1 jajo
– 1/3 szklanki mleka
– 1/2 szklanki mąki
– szczypta soli

Zalewa do ryby:

5 łyżek przecieru pomidorowego
– 1/2 szklanki wody
– 2 łyżki oleju
– 4 łyżki octu
– 3 łyżki cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki.

Wykonanie:

Rybę rozmrażamy i kroimy na nieduże kawałki, solimy. Jajko łączymy z mlekiem i dodajemy mąkę i sól, mieszamy dokładnie.

Kawałki ryby zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju, wyjmujemy na talerz.

Składniki zalewy mieszamy ze sobą i odstawiamy.

Cebulę kroimy w piórka, ogórki i paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wrzucamy cebulę, mieszając czekamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy do niej pokrojone ogórki i paprykę, chwilę wszystko smażymy. Dolewamy zalewę i zagotowujemy całość.

Do szklanej miski kładziemy kawałki usmażonej ryby i warstwę sosu z warzywami, następnie znów ryba i sos. Całość schładzamy. Ryba smakuje najlepiej po kilku dniach, kiedy dokładnie przejdzie sosem.

Smacznego!

(hr)

View the discussion thread.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułProf. Gut nie zostawia suchej nitki na Pitoniu
Następny artykułFrancja: trzy lata temu została uznana za zmarłą. “Nie mogę udowodnić bankom, że żyję”