Przepis na rybę, która w takiej postaci będzie smakowała nawet tym, którzy za nią nie przepadają. Panierowane filety w słodko-kwaśnej zalewie z marynowanymi warzywami. Efektownie wygląda na talerzu i z każdym dniem jest coraz lepsza. Polecam do przygotowania.
Ryba po japońsku
Składniki:
– 800 g filetów mintaja lub morszczuka
– 3 cebule
– 4 ogórki marynowane ze słoika
– 4 połówki papryki marynowanej ze słoika – mogą być różne kolory
– sól
– olej do smażenia
Ciasto do panierowania ryby:
– 1 jajo
– 1/3 szklanki mleka
– 1/2 szklanki mąki
– szczypta soli
Zalewa do ryby:
– 5 łyżek przecieru pomidorowego
– 1/2 szklanki wody
– 2 łyżki oleju
– 4 łyżki octu
– 3 łyżki cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki.
Wykonanie:
Rybę rozmrażamy i kroimy na nieduże kawałki, solimy. Jajko łączymy z mlekiem i dodajemy mąkę i sól, mieszamy dokładnie.
Kawałki ryby zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju, wyjmujemy na talerz.
Składniki zalewy mieszamy ze sobą i odstawiamy.
Cebulę kroimy w piórka, ogórki i paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wrzucamy cebulę, mieszając czekamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy do niej pokrojone ogórki i paprykę, chwilę wszystko smażymy. Dolewamy zalewę i zagotowujemy całość.
Do szklanej miski kładziemy kawałki usmażonej ryby i warstwę sosu z warzywami, następnie znów ryba i sos. Całość schładzamy. Ryba smakuje najlepiej po kilku dniach, kiedy dokładnie przejdzie sosem.
Smacznego!
(hr)
View the discussion thread.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS