Makrelę zaliczamy do tłustych ryb morskich – zdecydowanie najzdrowszych i najbardziej odżywczych. Gatunki ryb z tej grupy mają w sobie dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, łatwo przyswajalnego białka, witamin i cennych pierwiastków. Pod względem właściwości odżywczych makrela znacznie wyróżnia się na tle innych ryb morskich. Zawartość kwasów omega-3 i omega-6 w 100 g jej mięsa wynosi aż 7,2 g. Jest także doskonałym źródłem witamin A, D, E i K, witaminy C oraz witamin z grupy B. Makrela jest bogata w wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk i selen. Pierwiastki te korzystnie oddziałują na pracę mózgu, wspierają układ nerwowy, chronią serce i polepszają wygląd skóry, włosów i paznokci. Ponadto regularne spożywanie tej ryby poprawia wzrok, wzmacnia układ kostny i wspiera ogólną odporność organizmu.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS