Rukola ma przyjemny, orzechowy, lekko pieprzny smak i coraz częściej gości na naszych stołach. Warzywo rukola pochodzi z krajów Śródziemnomorskich, ale bez problemu można je uprawiać również w Polsce. Jest obecnie niemal podstawowym składnikiem każdego mixu sałat. Dzięki dobrej dostępności na rynku, znajdziemy rukolę w wegańskich burgerach, pizzy wegetariańskiej, a także w popularnej sałatce z serem feta. Moda na rukolę zawędrowała do Polski jednak stosunkowo niedawno. Na czym polega ewenement tych niepozornych zielonych listków?
- Ogród pełen rukoli
- Rukola – afrodyzjak czy składnik pizzy?
- Dlaczego warto jeść liście rukoli?
- Rukola – powstrzyma raka
- Liście rukoli dla kości
- Rukola – dieta dla cukrzyka
- Rukola – zdrowy sposób na podrasowanie mięśni
- Zaproś rukolę do stołu
Rukola, której oficjalna nazwa brzmi rokietta siewna (Eruca vesicaria (L.) Cav.) jest zielonym warzywem liściastym i należy do słynnej rodziny kapustowatych, z której wywodzi się wiele roślin mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jadalne delikatne liście rukoli mogą przywodzić na myśl sałatę, jednak w rzeczywistości, jest ona spokrewniona z chrzanem i rzodkiewką.
Popularna szczególnie we Włoszech i Hiszpanii rukola należy – razem z brokułami i jarmużem – do rodziny krzyżowych. Znana była już starożytnym Rzymianom, a obecnie w stanie dzikim spotkać ją można w rejonach Morza Czarnego, Morza Śródziemnego, w Afryce i w Azji. Na naszym kontynencie popularna jest szczególnie we Włoszech i Hiszpanii, z którymi to krajami najbardziej się kojarzy. Charakteryzuje się pikantnym, wyrazistym, lekko gorzkawym smakiem, który zawdzięcza zawartości aminokwasów siarkowych.
Ogród pełen rukoli
Mimo że rukola wywodzi się z ciepłych śródziemnomorskich rejonów, można uprawiać ją także w Polsce. Jako że okres jej wegetacji jest krótki, roślinę hoduje się zarówno wiosną, jak i jesienią. Podłoże przygotowane pod uprawę powinno być wilgotne, żyzne i gliniasto-piaszczyste. Samo stanowisko zaś – odpowiednio nasłonecznione. Nasiona wysiewamy bezpośrednio do gruntu i przykrywamy je niezbyt grubą warstwą piachu. W czasie wzrostu powinniśmy zadbać o to, żeby roślina miała stały dostęp do wody. Zbioru rokietty dokonujemy w momencie, gdy liście osiągają wysokość minimum 15 cm. Aby roślina mogła wydać kolejny plon, wycinamy same rozety, pozostawiając korzeń głęboko w ziemi.
Rukola jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa! To lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo liściaste wzmacnia organizm, zwiększa odporność i zapobiega anemii. Świeże liście rukoli mogą być nie tylko składnikiem różnego rodzaju sałatek, ale także dodatkiem do zup, kanapek, duszonych warzyw czy soków warzywnych.
Rukola – afrodyzjak czy składnik pizzy?
Rukolę znali już starożytni Rzymianie, którzy uprawiali ją zarówno dla liści jak i nasion, cenionych ze względu na zawarte w nich olejki eteryczne. Jednym z najpopularniejszych dań była wówczas sałatka z rukoli, cykorii, malwy i lawendy doprawiona wytrawnym sosem serowym. Co ciekawe, w I wieku n.e. roślinę tę zaczęto traktować jako afrodyzjak i sporządzano z niej rozmaite mikstury, mające rozbudzać pożądanie, zwiększać płodność oraz leczyć impotencję. Aby wzmocnić jej „magiczne” działanie, nasiona sadzono w pobliżu pomników Priapa, boga płodności. Rokietta nie była jednak warzywem „głównego nurtu”. Traktowano ją bardziej jak „ziółko”, które można w niewielkich ilościach dodawać do potraw. Obecnie w kuchni włoskiej roślina jest niemal wszędobylska – znajdziemy ją w pizzy, a nawet w likierze. W Polsce rukola powoli zyskuje na popularności, pojawiając się przede wszystkim w menu wegańskich i wegetariańskich restauracji. Na szczęście nie ma problemów z jej dostępnością – można ją dostać w każdym większym supermarkecie.
Dlaczego warto jeść liście rukoli?
Rukola kryje w sobie wiele skarbów. Znajdziemy w niej tłuszcz, białko roślinne, węglowodany, błonnik, cukry, chlorofil, flawonoidy, glukozynole, witamin – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina C, E i K oraz minerały – cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. Za ostry smak tej rośliny odpowiadają aminokwasy siarkowe, które mają działanie bakteriobójcze. Włączenie jej do codziennego menu pozwala odtruć organizm i wzmocnić odporność. Rukola może stanowić świetny składnik sałatek dla osób będących na diecie redukcyjnej. 100 gramów liści dostarcza nam jedynie 20 kalorii!
Rukola – powstrzyma raka
Udowodniono, że spożywanie dużej ilości warzyw kapustnych zmniejsza ryzyko wystąpienia raka płuc i raka jelita grubego. Antyrakowe właściwości posiada także bogata w sulforafan rukola. Składnik ten, blokując działanie enzymu HDAC, biorącego udział w rozwoju dotkniętych mutacją komórek, potrafi zahamować rozwój czerniaka nowotworu przełyku, prostaty oraz trzustki. Naukowcy są zdania, że możliwość zatrzymania enzymów HDAC jest ogromną szansą na rozwój antyrakowej terapii w przyszłości. Rukola, jak każde zielone warzywo, jest również źródłemchlorofilu, który potrafi ochronić nas przed szkodliwym działaniem wydzielających się podczas grillowania kancerogennych amin heterocyklicznych.
Liście rukoli dla kości
Zawarta w rukoli witamina K zwiększa absorbcję wapnia, jednocześnie ograniczając jego wydalanie. Regularne spożywanie tej rośliny przyczynia się do poprawy stanu zdrowia kości , zmniejszając ryzyko złamań i pojawienia się w przyszłości osteoporozy.
Rukola – dieta dla cukrzyka
Rukola jest źródłem cennego przeciwutleniacza – kwasu alfa-liponowego. Substancja ta obniża poziom glukozy we krwi, zwiększa wrażliwość na insulinę i zapobiega negatywnym skutkom stresu oksydacyjnego u pacjentów z cukrzycą.
Rukola – zdrowy sposób na podrasowanie mięśni
Obecne w rukoli azotany wspierają dotlenienie naszych mięśni podczas wysiłku fizycznego. Włączenie liści tej rośliny do diety zwiększa naszą wytrzymałość, poprawia wydolność układu krążenia i układu oddechowego. Z tego powodu powinna się ona znaleźć w codziennym menu każdego sportowca!
Zaproś rukolę do stołu
Obecnie rukola staje się domeną nie tylko kuchni włoskiej. W Polsce zaczyna się ją spożywać nie tylko na surowo, lecz także w wersji gotowanej, jako składnik zup lub smażonej (na maśle, podobnie jak szpinak). Świeże listki idealnie nadają się do sałatek, dobrze komponując się z serem feta tudzież pomidorami. Możemy dodawać je także do kanapek – świetnie sprawdzą się w towarzystwie sera pleśniowego, awokado i szczypiorku.
Kanapka z mozzarellą, awokado i rukolą
Składniki (porcja dla 2 osób):
Przygotowanie:
Na dwóch kromkach pieczywa układamy rukolę, mozzarellę i pokrojone awokado. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy prażonymi orzeszkami pinii, solą morską i pieprzem. Na koniec przykrywamy kanapki drugą kromką chleba, przekrawamy je na pół i… gotowe.
Sałatka z rukoli z mango
Składniki:
Sałatka:
- 1 duże mango, pokrojone w kostkę
- 1 awokado, pokrojone w kostkę
- 3/4 szklanki ciecierzycy
- miska rukoli
Sos:
Przygotowanie:
Składniki sosu przelać do małego słoika. Słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć. Awokado, mango oraz ciecierzycę przełożyć do miski, polać dressingiem, wymieszać. Tuż przed podaniem dodać liście rukoli i ponownie wymieszać. Serwować z miseczką ugotowanej komosy ryżowej.
Smacznego!
Bibliografia
- Kousaku Ohta, Tsuyoshi Takeshita, Masatoshi Funabashi, Shoji Oda; “Naturally grown rucola, Eruca sativa, contains more α-linolenic acid than conventionally grown rucola”; Plant Biotechnology 33(4)’; April 2016; 2015-12-10
- Jill Grunewald, Tastebud Magazine, June 2008; “Arugula – The Green Rocket”; data dostępu: 2015-12-10
- Seed Savers Exchangeseedsavers.org; “How to Grow Arugula (Eruca sativa”; data dostępu: 2015-12-10
- “http://www.medicalnewstoday.com”; data dostępu: 2015-12-10
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS