A A+ A++

Rozsyp pod dynią. Urośnie dorodna i smaczna

Jesień to czas zbiorów dyni

Jesień to czas zbiorów dyni

Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Studio Barcelona

PP

17.09.2024 14:30, aktual.: 17.09.2024 15:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dynia to jeden z najpopularniejszych owoców uprawianych w Polsce. Ze względu na swoje walory smakowe, jak i atrakcyjny wygląd, cieszy się sporą popularnością. Co zrobić, by szybko dojrzała i wyrosła?

Najpopularniejsze odmiany to dynia zwyczajna (cucurbita pepo), dynia olbrzymia (cucurbita maxima) oraz dynia piżmowa (cucurbita moschata). Aby skutecznie ją uprawiać, należy zacząć od wyboru odpowiednich nasion, które powinny być zdrowe i nieuszkodzone, co gwarantuje lepszy plon.

Zanim przystąpisz do siewu, musisz przygotować odpowiednie podłoże. Dynie preferują gleby lekkie, przepuszczalne i bogate w składniki odżywcze. Grunt powinien być dobrze nawodniony, ale bez nadmiernej wilgoci, która mogłaby prowadzić do gnicia korzeni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Spróbuj, zanim ugotujesz. Uchronisz się przed poważnym zatruciem

Siew i pielęgnacja dyni

Siew dyni najlepiej przeprowadzić w połowie maja, gdy ziemia jest już dostatecznie ciepła. Nasiona umieszczamy w dołkach o głębokości około 2-3 cm, zachowując odstęp około 1-1,5 metra między kolejnymi sadzonkami. Dynie potrzebują dużo przestrzeni do wzrostu.

W początkowej fazie ważne jest regularne podlewanie roślin. Unikaj jednak przelewania, które może prowadzić do chorób korzeni. Dynie są roślinami ciepłolubnymi, więc warto zadbać o ich ochronę przed przymrozkami, zwłaszcza na początku sezonu.

Zobacz też: “Zespół toksycznego kabaczka”. Można całkowicie wyłysieć i nawet umrzeć

Jakimi nawozami wzmacniać dynie?

Dynie należy podsypać nawozem potasowo-fosforowym. Jak twierdzą znawcy, przyspieszy to dojrzewanie, ich skórka stanie się grubsza i stwardnieje, owoc będzie można również dłużej magazynować.

Dynia nabierze dzięki temu mocno pomarańczowego lub zielonego koloru, a miąższ stanie się smaczny i soczysty – a właśnie taki stanowi najlepsze źródło cukru i substancji pokarmowych. Podczas nawożenia warto skubnąć czubek centralnego pędu.

Dynie przechowuj w temperaturze od 15 do 20 st. C. przy wilgotności maksymalnie 70 proc.

Przypomnijmy, że owoc ten jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, potasu i wapnia. Dzięki tryptofanowi pozytywnie działa na nasze samopoczucie – tryptofan jest niezbędny do wytwarzania serotoniny, z kolei serotonina wpływa na wytwarzanie w naszym organizmie melatoniny, która jest odpowiedzialna za sen.

Pestki dyni korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Znajdująca się w niej luteina wspomaga procesy związane z widzeniem.

Wszechmocne© WP

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł200 osób straciło prawo jazdy. Wyrok w głośnej sprawie
Następny artykułWarsztaty kulinarne w Gortatowie