Sezon na to warzywo właśnie się rozpoczyna, bo ciepła wiosna przyszła do nas w tym roku wcześniej. Szparagi. Podajemy przepis na jedno ze smacznych dań z ich udziałem. W połączeniu z boczkiem i makaronem smakują świetnie.
- 250 g zielonych, cienkich szparagów
- 200 g makaronu
- 60 g boczku wędzonego
- 1 ząbek czosnku
- 125 g sera
- pół czerwonej papryki
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w płatkach
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce odłamać. Pokroić w kawałki o długości ok 3 cm. Boczek i paprykę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki.
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować zgodnie z instrukcją. 2-3 minuty przed końcem gotowania, dołożyć do makaronu szparagi.
W międzyczasie rozgrzać na patelni oliwę, lekko podsmażyć na niej plasterki czosnku, następnie dodać pokrojony w kostkę boczek, paprykę i smażyć tak długo, aż boczek lekko się zrumieni. Wrzucić makaron ze szparagami, wymieszać, przełożyć do miski. Dodać ser, wymieszać.
Ozdobić bazylią.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS