Kuchenka mikrofalowa to urządzenie, które gości w coraz większej liczbie polskich domów. Nic dziwnego, oferuje w końcu szybkie i wygodne podgrzewanie żywności, co pozwala oszczędzić sporo czasu na odgrzewaniu i późniejszym myciu garnków.
Podziel się
Mikrofale są wyjątkowo wszechstronne (Shutterstock.com)
Kuchenka mikrofalowa działa na zasadzie emisji mikrofal, które przechodząc przez substancję, wprawiają jej cząsteczki w ruch – w szczególności tyczy się to wody – a drgające cząsteczki przekazują energię dalej, w efekcie podgrzewając całą potrawę. Mikrofale potrafią wniknąć w potrawę mniej więcej na 2,5 cm, dzięki czemu są w stanie podgrzać większość potraw.
Tylko kuchenka mikrofalowa?
Przed wyborem konkretnej kuchenki zwróć uwagę na to, co ma w środku. Kuchenki używa się zwykle do szybkiego podgrzewania i rozmrażania potraw, niektóre modele mogą jednak posłużyć do innych czynności. Niektóre kuchenki mikrofalowe wyposażono w grill, dzięki któremu nie tylko podgrzejesz gotowe potrawy, ale również przyrządzisz warzywa i mięsa bez dodatku tłuszczu. Dodatkowo połączenie mikrofal z funkcją grillowania umożliwia szybkie podgrzanie i przyrumienienie potraw. W efekcie otrzymujesz praktyczny kombiwar.
Dzięki funkcji termoobiegu w mikrofalówce możesz nawet piec. Dzięki wolnemu obiegowi powietrza wewnątrz urządzania każda część potrawy jest ogrzewana równomiernie. Mając do dyspozycji mikrofalówkę z regulacją temperatury, możesz nawet suszyć grzyby czy owoce. Wyjdą równie dobrze jak przy użyciu profesjonalnej suszarki.
Podziel się
Na co zwrócić uwagę przy zakupie
Przy zakupie przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jej wielkość i pojemność. Wybór powinien być przede wszystkim uzależniony od liczby domowników. Im większa rodzina, tym więcej jedzenia trzeba odgrzewać na raz i tym większa mikrofalówka będzie ci potrzebna. W zależności od potrzeb, możesz znaleźć mikrofalówki o pojemności od 25 do 35 litrów. Pamiętaj jednak, że większą mikrofalówkę trudniej jest zmieścić na kuchennym blacie.
Kolejnym istotnym parametrem, który znacząco wpływa na szybkość pracy, jest moc. Urządzenia o niskiej mocy potrzebują znacznie więcej czasu, aby doprowadzić żywność do określonej temperatury. Dobrym rozwiązaniem do kuchni będzie urządzenie o mocy około 1000 W. Słabsze urządzenia mogą gorzej radzić sobie z podgrzewaniem dużych porcji jedzenia.
Wolnostojące i do zabudowy
Wolnostojąca kuchenka mikrofalowa to dobre rozwiązanie do gotowej i w pełni wyposażonej kuchni. Wystarczy położyć ją na blacie w odpowiadającym nam miejscu i gotowe. Dostępne okładziny i obudowy pozwalają na niemal dowolne zaaranżowanie przestrzeni i dopasowanie jej do wystroju pomieszczenia. Z kolei kuchenka do zabudowy pozwoli oszczędzić nieco miejsca na blacie i będzie o wiele bardziej stabilna. Wymaga jednak specjalnego zaaranżowania reszty szafek kuchennych, dlatego lepiej decydować się na taki zakup podczas remontu.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS