Uznana za najstarszą w Europie Środkowej pstrągarnia w Dubiu inwestuje w gospodarstwo rybackie. Wkrótce turyści będą mogli korzystać z nowoczesnej infrastruktury wkomponowanej w zabytkowe miejsce.
Pstrągarnia Rózin reaktywowała działalność w 2021 r.
Miejsce w gminie Krzeszowice zaczęło tętnić życiem, gdy kilka lat temu przejął je nowy właściciel, Jacek Kaczor. Razem z żoną włożył w nie sporo serca. Obok wpisanego na listę zabytków budynku gospodarczego powstała restauracja. Niedaleko stanęła również sauna, a także nowy budynek, gdzie prowadzona jest przeróbka ryb.
Oczyszczenie terenu, zabezpieczenie i wtłoczenie w gospodarstwo nowego życia zajęło prawie rok.
Stawy zasilane są przez okoliczne źródła z krystalicznie czystą wodą.
Przy pstrągarni działa restauracja, są drewniane domki do wynajęcia. Właściciel od lat planował zadbać także o zabytkowy budynek pstrągarni. Zamierza tam stworzyć salę audiowizualną ze stanowiskami edukacyjnymi. W pobliżu powstaje ścieżka edukacyjna.
Powstać też mają domki na wodzie. Dzięki transmitowaniu obrazu z kamer umieszczonych w stawach, poza wypoczynkiem można w nich będzie obserwować życie pod wodą.
Inwestycje realizowane są dzięki programowi Norweskiego Mechanizmu Finansowego, Norway Grants. Wartość projektu: 3,2 mln zł, dofinansowanie 1,5 mln zł.
Na temat pstrągarni możecie przeczytać również w aktualnym wydaniu “Przełomu”, w wersi elektronicznej dostępnym TUTAJ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS