A A+ A++

Aksamitna rozgrzewająca zupa z marchewki z dodatkiem soku z pomarańczy. Słodki smak został przełamany pikantnym imbirem. Zupa doskonale sprawdzi się w chłodny jesienny wieczór.

  • 1 kg marchwi,
  • 100 g masła,
  • 1 pomarańcza,
  • korzeń imbiru o długości kciuka,
  • 1,5 l bulionu drobiowego,
  • 150 ml śmietany 30 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.
  • Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Roztopić na patelni masło i dodać starty imbir, a następnie dodać marchewki i całość podsmażyć na małym ogniu, przez ok. 10 minut.
  • Do gorącego bulionu dodać marchewki i gotować przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wycisnąć sok z pomarańczy i dodać do zupy.
  • Zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować, powoli dodać śmietanę cały czas mieszając, a następnie ponownie podgrzać przez 5 minut. Dodać sól i pieprz do smaku. Dla bardziej intensywnego smaku można doprawić imbirem w proszku.
  • Podawać na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułEkspert: Badanie przeciwciał może nie być do końca wiarygodne
Następny artykułSpotkanie autorskie on-line z Justyną Bednarek