Aksamitna rozgrzewająca zupa z marchewki z dodatkiem soku z pomarańczy. Słodki smak został przełamany pikantnym imbirem. Zupa doskonale sprawdzi się w chłodny jesienny wieczór.
- 1 kg marchwi,
- 100 g masła,
- 1 pomarańcza,
- korzeń imbiru o długości kciuka,
- 1,5 l bulionu drobiowego,
- 150 ml śmietany 30 proc.,
- sól i pieprz do smaku.
- Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Roztopić na patelni masło i dodać starty imbir, a następnie dodać marchewki i całość podsmażyć na małym ogniu, przez ok. 10 minut.
- Do gorącego bulionu dodać marchewki i gotować przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wycisnąć sok z pomarańczy i dodać do zupy.
- Zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować, powoli dodać śmietanę cały czas mieszając, a następnie ponownie podgrzać przez 5 minut. Dodać sól i pieprz do smaku. Dla bardziej intensywnego smaku można doprawić imbirem w proszku.
- Podawać na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS