Sieć McDonald’s nawiązała współpracę z firmą Beyond Meat, która słynie z produkcji roślinnych zamienników mięsa. W jej ramach już wkrótce w restauracjach marki pojawią się wegańskie burgery.
Już pod koniec ubiegłego roku w mediach pojawiły się pierwsze informacje na temat testów sieci McDonald’s nad roślinnym burgerem. Potrawa ma nosić nazwę McPlant, a w smaku być podobna do tradycyjnej kanapki z wołowym kotletem.
Jak się okazuje, w tworzeniu wegańskiego burgera z siecią fast foodową współpracować będzie firma Beyond Meat, która słynie z produkcji roślinnych zamienników mięsa. Jak bowiem donosi CNN, McDonald’s i Beyond Meat podpisały trzyletnią umową, w ramach której Beyond Meat stanie się dostawcą roślinnych substytutów mięsa dla amerykańskiej marki.
Co ciekawe, dzięki współpracy McDonald’s ma w planach wprowadzenie nie tylko wegańskiego burgera z kotletem, który smakiem przypomina ten wołowy, ale również innych potraw składających się z roślinnych zamienników mięsa drobiowego czy też wieprzowiny.
Na tę chwilę nie wiadomo jednak, kiedy pierwsze wegańskie dania miałyby pojawić się w restauracjach McDonald’s.
Beyond Meat stanie się również wiodącym dostawcą roślinnych substytutów mięsa dla takich marek, jak KFC, Pizza Hut czy też Taco Bell.
PS
Marka Impossible Foods znana jest ze swojego wegańskiego mięsa, które do złudzenia przypomina i smakuje, jak to odzwierzęce. Teraz firma poszła o krok dalej i postanowiła odtworzyć smak mleka krowiego.
PS2
Nie tylko klopsiki czy wegańskie penne – szwedzka marka IKEA ogłosiła, że do 2025 roku połowę głównych dań w jej restauracjach będą stanowiły posiłki roślinne, zaś zaledwie 20% potraw zawierać będzie czerwone mięso.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS