oprac. Katarzyna Gileta
4 godziny temu
Rolada z piersi indyka nadziewana ziołami i żółtym serem. Można ją podać na ciepło z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty lub na zimno jako wędlinę.
Oceń jako pierwszy:
123RF
Składniki
- 800 g piersi z indyka
- 2 cebule
- po 50 g świeżych ziół: rozmarynu, tymianku, szczypiorku i natki pietruszki (można zastąpić suszonymi ziołami namoczonymi w niewielkiej ilości wody lub ziołami mrożonymi)
- 2 ząbki czosnku (lub łyżka czosnku)
- 150 g startego sera żółtego
- 1 jajo
- 1-2 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz
- olej
- szklanka białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
- szklanka bulionu
- 4 łyżki śmietany
Przepis
- Cebulę pokroić w kosteczkę. Zioła opłukać, osączyć i posiekać (lub namoczyć suszone zioła w niewielkiej ilości wody).
- Czosnek posiekać w drobną kostkę. Ser wymieszać z jajkiem, bułką tartą, cebulą, ziołami i czosnkiem.
- Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
- Mięso opłukać, osuszyć i rozkroić tak, aby powstał duży, płaski płat mięsa (lub rozklepać tłuczkiem przez złożoną kilkakrotnie folię spożywczą).
- Masą ziołowo-serową posmarować mięso i zrolować. Roladą obwiązać nicią bawełnianą i oprószyć solą i pieprzem.
- Olej rozgrzać w brytfannie i obsmażyć na nim mięso. Wlać wino oraz bulion i całość gotować na wolnym ogniu około godziny.
- Gdy rolada będzie już gotowa, wyjąć ją z brytfanny,a sos zaklepać śmietaną i dokładnie wymieszać. Roladę pozbawić nici i pokroić w plastry. Podawać z sosem.
Przepis dodał użytkownik kluki1
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rolada z indyka z ziołowym farszem
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko
-
Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką
-
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim
-
Zupa z zielonej soczewicy
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu
-
Szybka sałatka imprezowa. Goście poproszą o dokładkę
-
Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę
-
Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku
Zobacz więcej: Rolada
-
Rolada drobiowa. Wypróbuj zamiast sklepowej wędliny
-
Pieczeń wieprzowa z aromatycznym nadzieniem
-
Rolada z indyka ze szpinakiem i szynką
-
Grillowana rolada z kurczaka, z cukinią i brązowymi pieczarkami
-
Polędwiczka wieprzowa z kurkami
-
Mięsna rolada z cukinią
-
Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny
-
Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.
-
Kurczak w sosie orzechowym. Błyskawiczny i pyszny obiad
-
Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta
-
Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami
-
Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw
Zobacz więcej: Cebula
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
-
Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik
-
Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe lekarstwo na kaszel?
-
Wieprzowe steki. Najlepiej smakują prosto z patelni
-
Mirabelkowy chutney do mięs. Aromatyczny i prosty do zrobienia
-
Pikantne paluchy francuskie. Chrupiąca przekąska
-
Domowe mięsne przetwory w słoikach
-
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem
-
Łopatka wieprzowa długo pieczona
-
Pasta kanapkowa z prażonego słonecznika
-
Najlepszy zapiekany makaron z serem. Obiad palce lizać!
-
Pizzerinki z mięsem z rosołu. Nic się nie zmarnuje
-
Pyszna przekąska z piekarnika. Francuskie roladki z parówką i serem
-
Zaskakujący dodatek do obiadu. Kasza zapiekana z serem według receptury z 1929 roku
-
Kremowa zupa z kukurydzy z nachosami
Zobacz więcej: Indyk
-
Soczysta pieczeń z mielonego mięsa
-
Potrawka z serc indyczych. Pyszny sposób na podroby
-
Pieczeń ze szpinakowym pesto i serem. Szybko znika z talerza
-
Klopsiki z indyka w aromatycznym sosie pomidorowym
-
Kulki z indyka. Podaj z ulubionym makaronem
-
Pieczona golonka z indyka. Miękka i aromatyczna
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS